Турецький виробник ударних безпілотників Bayraktar TB2 придбав українські двигуни для бойових дронів нового покоління

Ударний БПЛА Akinci Taarruzi IHA

Турецька компанія Baykar Makina придбала у ДП «Івченко-Прогрес», що входить до складу ДК «Укроборонпром» два двигуни АІ-450Т. Відповідна інформація оприлюднена на сервісі Great Export Import (52wmb.com), повідомляють Патріоти України з посиланням на на УМП.

Згідно з даними сервісу, постачання на турецьке підприємство українських двигунів та комплектуючих до них здійснювалося з квітня 2018 по квітень 2019 року. Два двигуни АІ-450Т обійшлися Baykar Makina у 1,32 млн доларів.

Постачання двигунів АІ-450Т до Туреччини / Фото: УМП

Ймовірно, що ці двигуни будуть встановлені на дослідний зразок БПЛА Akinci Taarruzi IHA, на який початково збирались встановлювати турбодизельні PD-222 розробки Tusas Engine Industries (TEI).

Турбогвинтовий двигун АІ-450Т є варіантом турбовального двороторного двигуна АІ-450, що розроблений для встановлення на БПЛА та розроблений «Запорізьким машинобудівним конструкторським бюро «Прогрес» ім. Івченко».

Двигун серії AI-450С/СD/СР для легких літаків / Фото: «Івченко-Прогрес»

Ударний БПЛА Akinci Taarruzi IHA розробляє турецька компанія Baykar. Перша його демонстрація відбулася у 2018-у році. Очікується, що він зможе здійснювати політ на висоті 12 200 метрів (40 тисяч футів) та нести до 900 кг озброєння на зовнішніх підвісках та до 450 км у внутрішніх відсіках фюзеляжу.

БПЛА Akinci ТТХ

Розмах крил безпілотника складає 20 метрів, максимальна злітна вага – 4500 кг. Очікуваний час польоту – до 24 годин. Серед номенклатури озброєння Akinci – керовані ракети та бомби, системи радіоелектронної розвідки та боротьби.

Варто нагадати, що кілька днів тому ДП «Укрспецекспорт», що входить до складу ДК «Укроборонпром», та турецька компанія Baykar Defence, створили спільне підприємство у сфері високоточної зброї та аерокосмічних технологій.

БПЛА Akinci в збиральному цеху / Фото: Baykar Defence

Своєю чергою, на початку цього року стало відомо про закупівлю на потреби ЗСУ 6 одиниць турецьких ударних оперативно-тактичних безпілотників Bayraktar TB2. Три з них були апробовані та передані Збройним силам у березні ц.р.

Крім того, була оприлюднена інформація, що українські військові у липні ц.р. розпочали тримісячну підготовку операторів безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 на території Туреччини.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...