У 2023 році в Україні проведуть індексацію пенсій ще двічі: Кому чекати на підвищення виплат

В Україні стартувала індексація пенсій - наймасштабніше підвищення пенсій, яке відбувається щороку в березні. Цьогоріч, незважаючи на війну, уряд вирішив усе ж індексувати українцям пенсійні виплати. І, як з'ясувалося, підвищення пенсій українцям слід чекати не лише в березні. Декому виплати індексуватимуть у квітні та липні. Про це стало відомо з інформації, оприлюдненої Міністерством соціальної політики, передають Патріоти України.

Отже, зараз, у березні, обіцяють підвищити пенсії понад 10 мільйонам українців, які отримують пенсії за віком. Величина індексації цьогоріч становитиме 19,7%. На такий відсоток більшості українців індексують розрахункову пенсію, тобто тіло пенсії без усіляких надбавок і доплат. Таким чином, їхня пенсія зросте не на 19,7%, а значно менше. Водночас, частині пенсіонерів, зокрема колишнім силовикам, а також інвалідам-чорнобильцям збільшать на 19,7% увесь розмір пенсії.

Крім того, обіцяють індексувати пенсії також і тим, хто отримує мінімальну пенсію. Причому в уряді обіцяють, що їхні виплати зростуть на 400-500 гривень.

Водночас, "молодим" пенсіонерам, яким пенсії були призначені у 2020-2022 роках, виплати не індексуватимуть, бо вважається, що вони в них і так завеликі. Але уряд усе ж вирішив їм дещо "підсолодити" життя підвищенням пенсій на 100 гривень.Однак усім пенсіонерам в березні виплати не індексують. Тим, хто працює, а це 0,6 млн пенсіонерів, перерахунок пенсійних виплат буде здійснено у квітні.

А ще частині громадян індексацію пенсій проведуть аж у липні. Це стосується тих, кому пенсію було призначено за спецзаконом – науковців, державних службовці і працівників органів місцевого самоврядування. Зрештою після всіх запланованих індексацій середня пенсія в Україні має перевищити 5 тисяч гривень, запевнив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Щоправда, торік в нашій країні 62% пенсіонерів отримували пенсію, нижчу за середню. Очевидно, таке саме співвідношення залишиться і цьогоріч. Набагато змістовніше було би оцінювати рівень пенсійного забезпечення українців не за середньою, а за медіанною пенсією. Медіанна – це пенсія, яка ділить на дві однакові частки тих, що мають дохід, нижчий за її значення, і тих, хто отримує вище за цей показник. Звісно, що медіанна пенсія в Україні значно нижча за середню

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...