"У "Енергоатома" їх вже ціла полиця": Чому меморандум зі США не гарантує Україні 30 млрд доларів на енергетику

Підписання українською НАЕК "Енергоатом" і американською Westinghouse Electric меморандуму про будівництво чотирьох енергоблоків Хмельницької АЕС загальною вартістю в 30 млрд доларів не гарантує, що в Україну буде інвестована ця сума. Про це в коментарі ЗМІ заявив керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, передають Патріоти України.

"Підписаний меморандум не є договором про будівництво енергоблоків. Це - своєрідна декларація про наміри, яка підтверджує, що в разі, якщо Україна колись знайде фінансування під такий проект, і буде дотримано інших необхідних умов, сторони зможуть спільно його реалізувати", - каже експерт.

З ним згодна член колегії Держатомрегулювання Ольга Кошарна. Вона нагадала, що аналогічний документ "Енергоатом" підписував і з китайською компанією CNNC. "У "Енергоатому" є ціла полиця меморандумів з різними компаніями, але вони, як правило, ні до чого не ведуть", - каже вона.

За словами Рябцева, Україні необхідні додаткові потужності в електроенергетиці, оскільки вже після 2030 року треба буде виводити з експлуатації деякі енергоблоки, і їм необхідно знайти заміну. Сьогодні слід думати про будівництво, принаймі трьох нових енергоблоків, зазначив експерт.

"Звісно, будівництво енергоблоків за американським проектом було б дуже вигідним Україні, оскільки сьогодні у нас є тільки блоки, побудовані за радянських часів (деякі були добудовані після здобуття незалежності, але всі починали будуватися за часів СРСР - ред.), і, як результат , Україна залежить від поставок ТВЕЛів і всіх необхідних комплектуючих з Росії", - розповів Рябцев.

Джерело: Апостроф

На найбільшому оборонному заводі Великої Британії стався вибух

середа, 17 квітень 2024, 21:46

На заводі найбільшої британської оборонної компанії BAE Systems на півдні Вельсу вранці 17 квітня стався вибух. Про це повідомляє BBC, передають Патріоти України. Як заявили у компанії, на заводі негайно активували «протоколи безпеки», на місце прибули...

Відключенням бути? Споживання електроенергії стрімко зростає: "Укренерго" звернулося із важливою заявою

середа, 17 квітень 2024, 17:54

Через похолодання та хмарну погоду споживання елетроенергії стрімко зростає - на 6,5% більше аналогічного показника 15 квітня. Про це повідомляє пресслужба "Укренерго", передають Патріоти України. "Через похолодання та хмарну погоду споживання стрімко ...