У ЄС не змогли погодити нафтове ембарго проти Росії: Reuters назвав 4 країни, які проти

Постійні представники ЄС не змогли дійти згоди про запровадження анонсованої главою Єврокомісії заборони на імпорт російської нафти. Під час обговорення проти виступили Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. Про це повідомило агентство Reuters. За його даними, переговори про деталі та механізм нафтового ембарго продовжаться 5 травня, передають Патріоти України.

Таким чином, перше обговорення нафтового ембарго завершилося відсутністю консенсусу. При цьому джерело агентства підкреслило, що угода може бути досягнута на наступній зустрічі постпредів ЄС, яка запланована на 5 травня.

Зокрема, Болгарія заявила добиватиметься для себе виключення з будь-якого ембарго на російську нафту. "Болгарія технічно може обійтися без російської нафти, але це призведе до значного зростання цін на пальне. Тому якщо Єврокомісія розгляне винятки, ми хотіли б скористатися такими винятками", – сказав віце-прем'єр Болгарії Асен Василев.

Як повідомляє Euractiv, ЄК розглядає можливість дозволити постачання нафти з РФ трубопроводами. "Комісія також розглядає альтернативний сценарій: заборонити імпорт російської нафти лише за допомогою танкерів та дозволити постачання трубопроводами", – зазначило видання.

У 2021 році загальний експорт нафти склав 214 млн. тонн, при цьому по трубопровідній системі "Транснафти" – 191,6 млн тонн.

Однією з ключових проблем при цьому залишається незгода Угорщини, яка, як і раніше, загрожує накласти вето на весь шостий пакет санкцій проти Росії у разі включення до нього енергетичних обмежень.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто вкотре заявив, що ембарго на імпорт нафти із Росії може зруйнувати економіку країни. Угорщина наполягає на тому, що заборона не повинна поширюватися на трубопровідний імпорт нафти.

При цьому Єврокомісія, за неофіційними даними, вже й так пішла на поступки. Угорщини та Словаччини, які найсильніше в ЄС залежать від російської нафти, запропонували довший перехідний період і дали майже 2 роки на пошук альтернативних джерел постачання.

Очікується, що поетапна заборона імпорту російської нафти ЄС запровадить вже до 9 травня. Цілком ембарго може запрацювати до кінця 2022 року (за винятком Угорщини та Словаччини).

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...