У Кабміні скаржаться на брак грошей для зарплати військовослужбовцям

Гострий дефіцит коштів на визвольну війну не завадив слугам Зеленського різко підняти матеріальне забезпечення нардепам

Щомісяця уряду не вистачає близько п'яти мільярдів доларів або 150-160 мільярдів гривень для видатків бюджету, основною статтею якого під час війни є грошове забезпечення ЗСУ. Проте уряд повністю розраховувався за зарплатами військовим станом на 1 серпня. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю РБК-Україна.

Урядовець наголосив, що Україна змушена самостійно фінансувати потреби армії.

"Незважаючи на те, що ми тут потерпіла сторона, є агресор, але на війну кошти зазвичай не дають. І вважається нормальним, що власну армію має фінансувати власна економіка, власна країна", - заявив Марченко.

За його словами, нестачу грошей Мінфін намагається перекрити за рахунок зовнішніх позик і випуску облігацій на українському ринку.

"Тому така важлива роль Національного банку на даному етапі, незважаючи на ризики емісії гривні. Викуп Національним банком облігацій уряду є тимчасовим явищем в умовах війни", - зазначив міністр.

Також уряд сподівається на макрофінансову допомогу від ЄС та нову програму з МВФ.

Варто нагадати, що українців дуже обурило липневе підвищення зарплат депутатам Верховної Ради, зареєстровано петицію до президента про перерасподіл цих коштів на захист батьківщини.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...