У китайців в Україні з'явився міцний лобіст проти "американського свавілля": Ярославський закликав захистити законність інвестицій і врятувати "Мотор Січ"

Президент Володимир Зеленський закликав прем'єра Дениса Шмигаля проаналізувати ситуацію щодо продажу акцій "Мотор Січ" в числі інших підприємств, і дати оцінку наслідкам.

Олександр Ярославський. Фото: РБК.

Держава має припинити перешкоджати акціонерам "Мотор Січ" розпоряджатися активами, інакше китайські інвестори можуть звернутися до суду, що знизить інвестпривабливість України і стане причиною охолодження відносин з найбільшим торговим партнером країни. Про це йдеться в заяві українського бізнесмена Олександра Ярославського на сайті DCH з приводу дії влади щодо інвесторів "Мотор Січ", передають Патріоти України.

"Група DCH готова використовувати досвід і знання, щоб "Мотор Cіч" працювала на благо України. Ми гарантуємо збереження і розвиток бази підприємства, робочих місць, прав власності. У підприємства фактично немає власника, показники діяльності погіршуються, і необхідні невідкладні заходи, щоб не допустити його знищення", - заявив Ярославський.

Власник DCH нагадує, що тиск на акціонерів "Мотор Січ" триває кілька років. Як зазначив глава групи DCH, процеси навколо "Мотор Cіч" викликали стурбованість: після того як інвестори оприлюднили інформацію про спільну з DCH заявку в АМКУ, прокуратура наклала арешт на акції і кваліфікувала обвинувачення до "державної зради". Виявляється також тиск на АМКУ.

"Питання: хто державний зрадник? Той, хто хоче відродити підприємство, зберегти робочі місця і статус країни як авіадержави? Або ті, хто не дають інвесторам це зробити? Для якої розсудливої людини і патріота відповідь однозначна", - підкреслює президент DCH.

Ярославський додав, що питання можуть бути врегульовані з дотриманням норм права, але "окремі чиновники продовжують тиснути на бізнес і порушувати права інвесторів". Як йдеться в заяві, "рішення держорганів нагадують те, з чим Ярославський і DCH зіткнулися в 2016" - група зайнялася запуском ХТЗ після його зупинки під приводом "держзради". Звинувачення були зняті, завод вже випускає продукцію.

"Ми відкриті до діалогу в правовому полі, влада і бізнес мають один спільний інтерес - благополуччя України", - підкреслив Ярославський.

Він звертає увагу, що партнери DCH - китайські інвестори, вклали гроші в підприємство, маючи намір його модернізувати і забезпечити поставки продукції в КНР. Якщо український уряд буде продовжувати перешкоджати реалізації їх прав та інтересів, наслідки можуть бути несприятливими для країни: "Включаючи подачу китайською стороною позовів до міжнародних судів і охолодження відносин з Китаєм".

"Хочу подякувати президенту за увагу до АТ "Мотор Січ", що є фундаментом українського авіабудування. Від імені DCH і китайських партнерів прошу президента втрутитися. Сподіваюся, що буде прийнято державницьке рішення, яке збереже "Мотор Cіч" і буде відповідати національним інтересам нашої держави", - підсумував президент DCH Ярославський.

DCH Ярославського підписала угоду з компанією з Китаю Skyrizon про розвиток "Мотор Січ". Напередодні Beijing Xinwei Technology Group в рамках розкриття інформації про діяльність повідомила на Шанхайській біржі, що її "дочка" Beijing Skyrizon і українська група DCH Ярославського з її афілійованими компаніями подали 4 серпня заяву в АМКУ про покупку акцій Мотор Січ.

Президент Володимир Зеленський закликав прем'єра Дениса Шмигаля проаналізувати ситуацію щодо продажу акцій "Мотор Січ" в числі інших підприємств, і дати оцінку наслідкам. "Держава не може втручатися в продаж пакетів акцій одним інвесторам іншим, покупку цих акцій ким завгодно. І тут насправді питання у площині третейських, судових спорів. Коли рішення повинні приймати не політики, а неупереджені інституції, які призначені для цього у всьому світі", - сказав глава уряду.

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...