У "Метінвеста" було набагато дешевше: Шмигаль домовився про закупівлю рейок у Франції

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час візиту до Парижа підписав з міністром економіки Франції договір про постачання рейок для "Укрзалізниці". В результаті держкомпанія підписала з виробником Saarstahl Rail договір на купівлю рейок на 37,6 млн євро. Ціна виявилася вдвічі вищою, ніж в української компанії "Метінвест". Про це з посиланням на Prozorro повідомляє видання "Наші гроші", передають Патріоти України.

19 тисяч тонн традиційних для "Укрзалізниці" рейок Р-65 із загартованою поверхнею завдовжки 25 метрів, а не 50, як у Європі. Ціна складає 1980 євро за тонну, або 76 392 гривні. У ціні враховано постачання на умовах DAP до Мостиської Львівської області. Проте зазначено, що потяг із Польщі в Україну оплачує "Укрзалізниця".

Рейки від французького заводу, що належить німецькій металургійній групі Saarstahl, вийшли вдвічі дорожче за рейки "Метінвеста-СМЦ". Компанія Ріната Ахметова була постачальником рейок для "Укрзалізниці", виробництво велося на заводі "Азовсталь" у Маріуполі, який зараз захоплено та розгромлено Росією.

  • Восени 2021 року "Укрзалізниця" замовляла їх у "Метінвесту" по 33 780 грн/т, або 1065 євро.
  • У 2019 році – за 26 550 грн/т, або 1002 євро за курсом.
  • У 2018 році – 29 001 грн/т, або 938 євро за курсом.

Світові котирування сталі з 2018 року зросли вдвічі. Однак ці коливання не позначалися так на ціні рейок від "Метінвесту".

Раніше генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков заявив, що коли Маріуполь буде звільнено від російської окупації, Група Метінвест розпочне відновлення зруйнованих заводів з використанням сучасних технологій.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...