У Мінсоцполітики заявили про перенесення індексації пенсії - в березні її не буде

Обіцяної березневої індексації пенсій цьогоріч не буде. До початку березня в Мінсоцполітики ще не готові будуть сказати, на скільки підвищать виплати літнім українцям. Тому не виключено, що індексація пенсій буде квітневою. Але її відсоток наразі невідомий. Про це розповіла в інтерв'ю одному з українських ЗМІ міністр соцполітики Оксана Жолнович, передають Патріоти України.

"Ми працюємо над тим, щоби провести індексацію пенсій відповідно до інфляції. Є ж формула індексації та відповідний закон", – поділилася міністр.

Якщо слідувати букві закону та формулі, то розмір індексації має складатися з двох доданків: половині відсотка інфляції за минулий рік та половині відсотка зростання середньої зарплати по Україні за попередні три роки. Таким чином, якщо рахувати за цією формулою, то цьогоріч пенсії слід індексувати на рекордні 22-24%

Проте не факт, що уряд знайде кошти на таку індексацію. Адже це підвищення пенсій, як і багато інших соціальних видатків, буде здійснюватися за рахунок фінансових надходжень від західних партнерів. Україні ж власних бюджетних видатків ледве вистачає на фінансування армії. Війна вигрібає все, що надійшло до бюджету.

Водночас українська влада, серед інших надходжень, робить ставку на великий кредит від МВФ. Однак МВФ у відповідь висунув Україні жорсткі умови: скоротити бюджетні витрати і максимально підвищити доходи скарбиці. Тому сам факт, що МВФ дозволив нашій владі провести індексацію пенсій – уже чималого вартує.

До того ж зараз, під час воєнного стану, уряд може самостійно вирішувати, підвищувати будь-які соцвиплати, або залишити все як є. Але, за словами очільниці Мінсоцполітики, питання щодо індексації пенсій все ж таки вирішене позитивно, проте в березні очікуваного підвищення пенсій не буде.

"Думаю, що така індексація відбудеться у квітні. Зараз проводимо розрахунки", - уточнила Жолнович

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...