У Молдові розраховують рятуватись від демографічної кризи українськими біженцями

В ООН прогнозують, що до 2100-го року населення Молдови скоротиться до 1,5 мільйона осіб, тобто майже наполовину. Вже зараз у Кишиневі лунає думка, що українські біженці, яких у країні близько 100 тисяч, можуть трохи покращити демографічну ситуацію. Про це йдеться у матеріалі NewsMaker. Станом на 1 січня 2023 року в країни проживало 2,5 мільйона людей (без окупованого РФ Придністровʼя), передають Патріоти України.

За даними ООН, у 2024 році населення Молдови становить 3 мільйони осіб, але невідомо, чи враховуються в цю цифру також жителі Придністровського регіону. Згідно з прогнозом організації, до кінця десятиліття населення країни скоротиться до 2,86 мільйона осіб, а ще через 20 років – до 2,36 мільйона.

Як каже доктор соціологічних наук, експерт із питань управління міграцією Олександр Мачухін, однією з найбільших проблем Молдови є еміграція – її темпи збільшуються з року в рік. За останніми даними, йдеться про 63 тисячі осіб на рік.

Причиною міграції є невпевненість жителів Молдови у власному благополуччі та у майбутньому сім'ї. "За цими словами насправді стоять дуже конкретні фактори. Перший – все, що стосується навчання дітей, його вартість і доступність. Другий – те, що американці називають "житлом". Тобто доступність житла не тільки з точки зору оренди, а й з точки зору іпотечних програм і програм викупу. Третє – медицина у всіх її аспектах", – зазначив експерт.

Вплив війни в Україні

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Молдові оселилися від 80 до 100 тисяч українців, які тікали від війни. Мачухін зазначив, що, як би цинічно це не звучало, ця ситуація є можливістю покращити демографію Молдови.

"Це шанс трохи виправити складну ситуацію з народжуваністю, чисельністю населення тощо. Рівень інтегрованості цих людей у молдавське суспільство, скажімо відверто, не дуже високий. Однак культурно вони, безумовно, близькі люди. Фактично мовного бар’єру через використання російської мови немає", – каже він.

Залучення іноземців – це складний процес, тому що не завжди вдається створити програму, яка залучить велику масу людей, пояснив доктор наук. "Такі програми мають бути адресними, спрямованими на освічених людей, жінок з маленькими дітьми чи жінок дітородного віку. Це дуже складні інтеграційні процеси, які майже завжди досить холодно сприймаються місцевим населенням, тому що вони сприймаються як конкуренція, до того ж нечесна", – зазначив Мачухін.

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...