У МВФ вигадали новий податок: Кого і за що ще хочуть змусити платити

Міжнародний валютний фонд (МВФ) пропонує запровадити додатковий податок на електроенергію для компаній, що займаються майнінгом криптовалют та штучним інтелектом. В організації це пояснюють надмірним споживанням електроенергії та викидів вуглецю цими галузями, передають Патріоти України.

У доповіді МВФ йдеться, що розвиток криптоіндустрії та штучного інтелекту спричинив значно більший рівень викидів вуглекислого газу. Виправити ситуацію може запровадження податку на електроенергію в розмірі 85% для таких компаній.

Експерти підрахували, що ШІ-сектор і криптомайнінг наразі споживають 2% електроенергії, що виробляється у всьому світі. Прогнозується, що протягом наступних трьох років цей показник може зрости до 3,5%, а також що до 2027 року ці галузі вироблятимуть загалом 1% від загальних світових викидів вуглецю.

Згідно з підрахунками, одна транзакція в мережі першої криптовалюти Bitcoin потребує приблизно стільки ж електроенергії, як в середньому споживається жителем Гани чи Пакистану за три роки. А центри обробки даних ШІ-боту ChatGPT використовують для обробки одного запиту в 10 разів більше електроенергії, ніж у Google.

У МВФ вважають, що введення такого податку змусить компанії відповідальніше ставитися до витрат електроенергії та екологічних проблем. Якщо його запровадять у США, це допоможе скоротити викиди вуглецю на 100 млн тонн та забезпечить надходження $5,2 млрд до американського бюджету від криптокомпаній і $18 млрд від ШІ-сектора щороку.

У МВФ вигадали новий податок: Кого і за що ще хочуть змусити платити

вівторок, 20 серпень 2024, 11:42

Міжнародний валютний фонд (МВФ) пропонує запровадити додатковий податок на електроенергію для компаній, що займаються майнінгом криптовалют та штучним інтелектом. В організації це пояснюють надмірним споживанням електроенергії та викидів вуглецю цими г...

Буде гірше: Експерт попередив про можливі відключення світла на 6-8 годин на добу

вівторок, 20 серпень 2024, 8:56

В опалювальний період, за оптимістичним сценарієм, світло може бути відключено на 6-8 годин щодня. Про це в ефірі КИЇВ24 повідомив експерт з енергетичних питань Андрій Закревський, передають Патріоти України. Закревський пояснив, що під час пікових нав...