У Нацбанку спрогнозували темпи інфляції та висловили припущення, скільки триватиме війна

Національний банк опублікував свій прогноз щодо інфляції в Україні, припустивши, що війна Росії може закінчитись всередині 2024 року. Експерти прогнозують економічне зростання України та зменшення рівня інфляції. Про це пише "Укрінформ", передають Патріоти України.

Аналітики Нацбанку вважають, що попри блокування "зернового коридору" та теракту на Каховській ГЕС в Україні у 2023 році знизиться рівень інфляції до 10,6%, а ріст ВВП очікується на рівні 2,9%. Там вважають, що 2024 року інфляція і надалі сповільнюватиметься за умови, якщо активні бойові дії стихнуть до середини 2024 року.

"Наш оптимізм ґрунтується на продемонстрованій надзвичайній адаптивності української економіки до викликів повномасштабної війни, а також ефективності заходів для збереження макрофінансової стабільності. Зокрема, завдяки послідовній монетарній політиці та комплексу заходів НБУ зі збільшення привабливості гривні, темпи зростання споживчих цін стало сповільнюються, а валютний ринок залишається стійким", - пояснив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Він зазначив, що безпекові ризики впливають на ріс економіки та додав, що НБУ не має експертизи щодо того, коли закінчиться війна.

"Натомість агрегуємо експертні та суспільні очікування щодо подальшого розвитку подій на фронті у власному припущенні про збереження безпекових ризиків", - пояснив Ніколайчук.

Економіст зазначив, що тривалість війни вплине на темпи росту економіки, оскільки потребує більшого фінансування. Також війна стимулює ріст міграції та суттєві руйнування.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...