У НБУ розповіли про скасування валютних обмежень: Що буде з гривнею та курсом долара найближчим часом

Нацбанк розробив стратегію лібералізації валютного ринку. Зокрема, передбачено поступове скасування валютних обмежень. Звісно, що при скасуванні фіксованого курсу долара девальвація гривні буде неминуча, передають Патріоти України.

Стратегія, яку оприлюднив НБУ, передбачає підвищення привабливості заощаджень у гривні, а також поступове скасування чинних валютних обмежень та перехід до гнучкішого курсу валют при обміні.

У Нацбанку також зазначають, що цю стратегію втілюватимуть у життя лише за наявності макроекономічних передумов. Зокрема, для оцінки доцільності наміченого курсу розглядатимуть такі макроекономічні показники:

  • інфляцію та інфляційні очікування;
  • рівень міжнародних резервів та стійкість валютного ринку;
  • процентні ставки;
  • параметри фінансової стійкості.

При цьому, що особливо важливо, у цій стратегії немає часових обмежень. Тобто вона не прив'язана до жодних дат. У розрахунок братимуться лише якісні зміни в економіці країни та на фінансовому ринку.

Крім того, у разі погіршення ситуації на фронті процес лібералізації валютного ринку буде зупинено. А в деяких випадках він може бути і повернутий назад. Це також передбачено Нацбанком.

"Належні передумови, що склалися, і позитивний результат проведеного аналізу вже дозволили НБУ пом'якшити низку валютних обмежень у червні. У той же час, передумови для реалізації наступних кроків зі стратегії ще формуються", - уточнили в НБУ

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...