У Польщі 77% новостворених підприємств належать українцям: Ось які бізнеси відкривають найчастіше

У першій половині 2024 року українці створили понад 11% нових бізнесів у Польщі, а 77% нещодавно зареєстрованих іноземцями підприємств керували саме вони. Найчастіше українські підприємці відкривали бізнеси в галузях будівництва (23%), інформаційних та комунікаційних технологій (19%) і сфери послуг (12%), передають Патріоти України.

Про це повідомляє PAP. З січня 2022 року по червень 2024 року в Польщі було створено близько 59 800 активних індивідуальних підприємств українців.

Активність українських підприємців у Польщі

Згідно з офіційною статистикою, у першій половині 2024 року громадяни України створили понад кожен десятий бізнес у Польщі (11,2%), а 77% активних, нещодавно зареєстрованих іноземцями в Польщі бізнесів керували українці. Цей показник свідчить про значний вплив українських підприємців на польську економіку.

Українські індивідуальні підприємства, створені у першому півріччі цього року, працюють переважно в галузях будівництва (23%), інформаційних та комунікаційних технологій (19%), а також інших видів діяльності у сфері послуг (12%). Це демонструє різноманітність і адаптивність українських підприємців у нових умовах.

Соціальний захист українців у Польщі

Як свідчать дані Управління соціального страхування (ZUS), на кінець червня 2024 року кількість застрахованих громадян України становила близько 771 тис. осіб, з яких майже 739 тис. працювали як наймані працівники або на підставі договору доручення чи агентської угоди. Частка українських підприємств, створених жінками у першій половині 2024 року, становить близько 35%, що нижче, ніж частка підприємств, створених польськими жінками за той самий період (38%).

Однак у 2023 році частка українських жінок, які очолювали активні індивідуальні підприємства, була вищою, ніж частка польських жінок (37% проти 34%). Найнижча частка JDG, створених громадянками України, була зафіксована у січні 2024 року (31%), а найвища – у липні 2022 року (44%).

Галузева структура бізнесу

За галузевою структурою бізнес, створений українськими чоловіками, відрізняється від бізнесів, створених жінками. Чоловіки найчастіше засновують підприємства, пов'язані з будівництвом (34%), інформацією та зв'язком (23%), а також транспортом та складським господарством (11%). Майже кожне третє підприємство, яким керують громадянки України, надає послуги (30%). На діяльність, пов'язану з інформацією, комунікаціями та торгівлею, припадає по 11% компаній, заснованих українськими жінками.

Економічний внесок українців у Польщу

Польський економічний інститут зазначає, що ведення власного бізнесу в Польщі є альтернативою оплачуваній роботі для багатьох українців. За 2023 рік українці в Польщі сплатили до польського бюджету податків на загальну суму понад 5 млрд злотих, що свідчить про значний внесок у польську економіку.

Українські підприємці в Польщі активно розвивають свої бізнеси, створюють робочі місця та сприяють економічному зростанню. Незважаючи на виклики, вони демонструють високу адаптивність та здатність досягати успіху в нових умовах.

У Польщі 77% новостворених підприємств належать українцям: Ось які бізнеси відкривають найчастіше

четвер, 8 серпень 2024, 0:00

У першій половині 2024 року українці створили понад 11% нових бізнесів у Польщі, а 77% нещодавно зареєстрованих іноземцями підприємств керували саме вони. Найчастіше українські підприємці відкривали бізнеси в галузях будівництва (23%), інформаційних та...

Банки ЄС масово блокують перекази з чотирьох областей України: Ось в чому справа

середа, 7 серпень 2024, 21:23

Українці масово стикаються з блокуванням операцій, які проводяться через іноземні банки. Переважно це жителі областей, що були частково окуповані Росією, навіть з підконтрольних Україні населених пунктів, передають Патріоти України. Про це йдеться у ли...