У скреп великі проблеми: "Газпром" вирішив судитися з Європою, втративши половину Nord Stream 2

Надії «Газпрому» на те, що ротація кадрів в Брюсселі, дозволить уникнути блокування проекту, також зазнали краху.

Швейцарська «дочка» «Газпрому» Nord Stream 2 AG подає до суду на владу Євросоюза. Як повідомляє Reuters з посиланням на реліз компанії, що залишилася єдиним власником і оператором другої гілки «Північного потоку», вона має намір домагатися скасування поправок до газової директиви Євросоюзу, які зламали схему роботи проекту, заборонивши «Газпрому» використовувати більше 50% потужності труби. Хоча російська влада в особі Міненерго і топ-менеджерів «Газпрому» продовжує публічно декларувати, що для Nord Stream 2 немає ніяких загроз, оператор проекту вважає їх більш ніж реальними, зазначають Патріоти України.

Зміни європейського законодавства носять дискримінаційний характер, підкреслює Nord Stream 2 AG. Компанія подає позов в суд загальної юрисдикції з вимогою скасувати закон, прийнятий Європарламентом в квітні.
Тоді переважною більшістю голосів (465 за, 95 проти при 68 утрималися) парламентарії затвердили поправки, згідно з якими норми третього енергопакету ЄС будуть застосовуватися і до морських газопроводів, що приходять до Європи з третіх країн.
Такі проекти, включаючи «Північний потік - 2», тепер повинні відповідати європейським нормам конкуренції: постачальник газу ( «Газпром») не може бути одночасно власником труби, при цьому доступ до потужностей газопроводу повинні мати незалежні добувачі.
Ухвалення поправок, які ще в 2017 році запропонувала Єврокомісія, більше року блокувала Німеччина. Однак ситуація різко змінилася після втручання Франції, яка заявила в лютому про «стратегічні проблеми», які додасть Nord Stream 2 в і без того напружені відносини Росії з ЄС.
Спроба створити нову «лазівку» для другої гілки потоку провалилася. Німеччина домагалася права вводити виключення з газової директиви на тій підставі, що є країною, що приймає газопровід.
Однак в підсумковій версії документа у Берліна залишилося лише право запросити такі винятки. А остаточне рішення можливо тільки при схваленні з боку Єврокомісії.
Надії «Газпрому» на те, що ротація кадрів в Брюсселі, дозволить уникнути блокування проекту, також зазнали краху. Нова глава Єврокомісії, екс-міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйєн, минулого тижня фактично повторила позицію свого попередника - поляка Дональда Туска.
Nord Stream 2 несе «загрозу надмірної залежності від російських енергоносіїв», заявила фон дер Ляйєн, додавши, що діалог з Росією необхідно вести «з позиції сили», тому що «Кремль не прощає слабкості».
Що стосується Nord Stream 2, то правильним рішенням має бути «поділ функцій», так званий анбандлінг (unbundling), заявила фон дер Ляйєн: одна компанія не може бути одночасно і постачальником газу, і власником трубопроводу.
Виконати вимоги «Газпром» не в змозі: лише його родовища підключені до «Північного потоку - 2», а крім того, жодна російська компанія не має права на експорт трубопровідного газу. На практиці це означає, що друга гілка потоку залишиться напівпорожньою - «Газпром» зможе використовувати лише 50% потужності, попереджали раніше аналітики «Атона». Це «може збільшити термін окупності і підірвати інвестиційну привабливість проекту», вважають вони. В кінцевому підсумку обмеження можуть бути зняті, проте на це можуть знадобитися роки, як сталося з газопроводом Opal.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...