У США обговорюють зняття санкцій з Білорусі в обмін на експорт зерна, Україна проти такої схеми

В Адміністрації президента США Джо Байдена розглядають варіант послаблення санкцій проти Білорусі в обмін на створення в цій країні залізничного коридору для постачання зерна з України. Водночас такий сценарій категорично відкидає Україна, передають Патріоти України.

"У центрі дебатів між представниками адміністрації знаходиться пропозиція запропонувати шестимісячне скасування санкцій щодо білоруських калійних добрив у надії, що президент Білорусі Олександр Лукашенко дозволить залізничний коридор для українського зерна", – пише газета The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на власне джерела.

При цьому зазначається, що багато американських чиновників вважають такий варіант неспроможним. Вони впевнені: ця ідея не має реального потенціалу, тому що Лукашенко навряд чи погодиться на угоду через тісні зв'язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

Водночас, представники Ради національної безпеки Білого дому вважають, що ця ідея є "одною з єдиних життєздатних альтернатив" морській деблокаді. Тому її пропонують ретельно розглянути.

Україна, у свою чергу, не має наміру зв'язуватися з експортом зерна через Білорусь, адже ця країна сприяє російській агресії. Як заявляв президент Володимир Зеленський, зараз "білоруський сценарій" експорту зерна з України неможливий.

"Так, нам пропонували їхати (везти зерно. – Ред.) через Білорусь залізницею. Але ми розуміємо, навіщо нам це пропонували. І ми поки що не готові йти за цим форматом", – сказав Зеленський ще 6 червня.

При цьому наголошується, що в США скептично ставляться до будь-яких угод про експорт зерна Чорним морем, які можуть бути укладені без участі та згоди України. Такі варіанти, як відомо, обговорюють Росія та Туреччина.

В Україні зараз залишаються заблокованими 23,5 млн тонн зернових та олійних культур. Все це продовольство могло бути поставлене на експорт, якби не блокада портів Чорного моря.

"Дискусія про альтернативи вивезення запасів зерна з України наголошує на дилемі, що стоїть перед політиками у Вашингтоні та столицях по всьому світу. За словами чиновників, проблема полягає не тільки в тому, щоб допомогти Україні вивезти своє зерно з країни, а й у тому, щоб відмовити інших від покупки зерна, вкраденого Росією", – додали у WSJ.

Справа в тому, що РФ продовжує вивозити продовольство з окупованих територій України. Крадене зерно на 40 млн. дол. уже доставили до Сирії. Також Росія шукає інших покупців у країнах Африки.

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...