Передусім винна боротьба з контрабандою? ​- Долар повністю провалився нижче 24 грн і ще більше дешевшатиме через низький попит, - експерти

Грудень почався на валютному ринку з 5-копійчаного здешевлення долара. 2 грудня міжбанк закрився нижче психологічної позначки 24,0 гривень за долар: 23,94-23,95 гривень. Завдяки цьому на 2 копійки опустився середній готівковий курс на продажу - до 24,05-24,15 гривень за долар, зазначають Патріоти України. Деякі обмінники ставили на продаж 24,0 гривень за долар, але таких було небагато. На покупку "американець" залишився на старому рівні - 23,80-23,90 гривень.

"Головна причина зниження безготівкових котирувань - низький попит на валюту з боку імпортерів. Незважаючи на передсвятковий період, вони не скуповують долар, щоб завозити іноземну товари в Україну. При цьому є стабільна валютна пропозиція на продаж: як з боку експортерів, так і банків, котрі скорочують свої валютні запаси", - пояснив ситуацію фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Поки бізнес не бере валюту, його скуповує Нацбанк. За підрахунками скарбників, в понеділок регулятор придбав близько 45 млн доларів (в півтора рази більше звичної норми), укладав угоди за двома цінників - по 23,96 і 23,94 гривень за долар. Фінансисти відзначили стриманість Національного банку щодо зниженні котирувань протягом торгів. Відчувається тиск Мінфіну, якому невигідно сильне зміцнення гривні в кінці року. Особливо в умовах хронічного невиконання бюджету: чим менше експортери заробляють в гривні - тим менше платять податків.
Загальний обсяг безготівкових торгів сьогодні був невеликим - близько 150 млн доларів.
"Помірні обсяги і низька активність учасників торгів пояснюються початком нового фінансового місяця", - зазначив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
До того ж іноземці, які до недавніх пір заздалегідь продавали валюту перед новими розміщеннями держоблігацій, стали діяти акуратніше. Влаштовують розпродажі долара не до аукціону Мінфіну, а лише на наступний день після нього. Сьогодні, наприклад, їх не було видно на міжбанку. Завтра нерезидентів також не чекають на торгах, тому сильних просадок курсу долара не прогнозують.
"Думаю, що 3 грудня міжбанк буде відкриватися в рамках 23,94-23,97 гривень за долар. У цьому діапазоні котирування можуть залишитися до кінця дня", - вважає начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.
Очікується, що головними постачальниками валюти у вівторок залишаться українські компанії та фінансисти.
"Банки скорочують свої вкладення в долар, це невигідно. Оскільки після оплати нового випуску ОВДП Мінфіну в середу, очікується зміцнення гривні. Тримати валюту в такій ситуації немає сенсу. Тому банки скорочують свої валютні позиції", - підкреслив Невмержицький.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...