У Зеленського все ще обіцяють платити українцям за використання надр: Скільки отримаємо і як це працює в інших країнах

Законопроект про "економічний паспорт" з'явився в парламенті ще в січні 2020 року. З тих пір особливого руху не спостерігається. Однак наближені до влади видання нагадують, як це працює в розвинених державах

На своїй першій президентській прес-конференції Зеленський обіцяв платити українцям за використання надр

Однією з передвиборних обіцянок президента України Володимира Зеленського було введення "економічного паспорта" громадян. Світовий досвід говорить про те, що такий механізм реалізувати можна. Так, в штаті Аляска (США) є "Перманентний фонд", куди надходить чверть всього доходу штату від обороту нафти. А після цього частину грошей через дивіденди розподіляють серед жителів, зазначають Патріоти України.

"Необхідно ввести "економічний паспорт" українця. Кожна дитина матиме право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ (надр, землі і так далі). Після досягнення повноліття дитина отримає ці накопичення як власний стартовий капітал. Українець повинен стати основним акціонером Україна", – таку ідею раніше висловив Зеленський. Про це йдеться в матеріалі "Слово і діло".

Подібний механізм існує і в Норвегії. В державі доходи від нафти розподіляють серед громадян – відкривають рахунки для новонароджених. А в ОАЕ (Об'єднані Арабські Емірати) відкривають депозитні рахунки, в які надходять кошти. Після досягнення повноліття гроші можна використовувати на будь-які цілі. Також подібні механізми є і в Саудівській Аравії і Кувейті.

Відзначимо, законопроєкт про "економічний паспорт" з'явився в парламенті в січні минулого року. Під "економічним паспортом українця" мається на увазі особистий рахунок дітей, які повинні народитися в Україні після 1 січня 2021-го і прожити на її території 18 років.

Раніше повідомлялося, що в Україні всі народжені діти до 18 років зможуть накопичувати кошти від використання надр. За словами радника президента Олега Устенко, планується створити своєрідний український Фонд добробуту. Він буде наповнюватися за рахунок продажу ліцензій на розробку корисних копалин, приватизації, профіцитних коштів держбюджету, коли вони з'являться.

Фонд може отримувати якусь частину ренти від користування надрами. Але скільки саме – поки не визначено. Щоб гроші не з'їла інфляція, Фонд добробуту повинен кошти не тільки акумулювати, а й вкладати в безризикові операції, наприклад в цінні папери держави, і не тільки українські.

"Ця сума, як мінімум, повинна збільшуватися на рівень інфляції. Плюс невелика дельта заробітку для фонду. Це одне з найважливіших умов, в іншому випадку держава буде втрачати свої кошти. Якби фонд працював у цьому році, мінімальна дохідність повинна бути на рівні 10%. Тоді це перекриє інфляцію і дасть заробіток фонду близько 3%", – відзначав раніше Устенко.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...