Удар "нижче пояса": Чи чекати нищівного обвалу долара, - експерти

Перша половина листопада виявилася в цілому успішною для гривні на валютному ринку. За період з 1 до 15 листопада долар на міжбанку впав майже на 55 копійок - з 24,68/24,72 до 24,135/24,165 гривень. Обмінники знизили курс продажу готівкового долара з близько 25 гривень на початку місяця до 24,30 до вечора минулої п'ятниці, передають Патріоти України.

Якщо б Нацбанк не викуповував надлишок пропозиції валюти на торгах, котирування змогли б не тільки опуститися до рівня в 24 гривні, але і піти нижче. НБУ користувався моментом і викупив з ринку з 4 до 15 листопада $563,8 млн.

Декілька успішних аукціонів з розміщення ОВДП, проведених у цей період, і вдалий розклад попиту і пропозиції валюти на міжбанку — ось основний секрет зміцнення гривні за останні дні.

Нацбанк і Мінфін України опинилися у досить делікатній ситуації. З одного боку — таке ситуативне зміцнення гривні має позитивний ефект. Воно призводить до відносного сповільнення показників інфляції, формального зниження обсягів державного боргу у гривневому еквіваленті та зростанню ВВП України в доларах США.

З іншого — цей же фактор викликає зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі, недоотримання бюджетом податків і зборів, прив'язаних до офіційного курсу, а також зниження ефективності роботи експортерів. Останнє в перспективі загрожує негативними наслідками: скороченням надходжень валютної виручки в середньостроковій перспективі, падінням обсягів виробництва, що і так на ладан дихає, і збільшенням безробіття.

На тлі наближення світової фінансової кризи, про яку вже відкрито говорять МВФ і Всесвітній банк — сильне ситуативне зміцнення гривні без суттєвих економічних зрушень в реальному секторі загрожує дуже серйозними проблемами подальшого розвитку країни. Тим більше, в період пікових виплат зовнішніх боргів в найближчі кілька років.

Тому зараз розпалюється полеміка про подальші дії Нацбанку та інших органів держави в частині стимулювання реального сектору економіки та підвищення його конкурентоспроможності. Причому, як за рахунок зміни законодавчої бази, відкриття ринку землі, приватизації держпідприємств, так і за рахунок інструментів, зав'язаних на грошово-кредитній політиці самого Нацбанку. Зокрема, мова йде про курсоутворення. Думки чиновників не збігаються, що періодично виливається в публічні дискусії, як, наприклад, зараз між Радою Нацбанку та його правлінням. Вони жорстко сперечаються про визначення рівня облікової ставки та її ролі в активізації вітчизняного виробництва.

Чим би не закінчилися ці диспути, основна проблема одна: в України залишається дуже мало часу і ресурсів для реальної зміни свого положення у світі і переходу від країни-сировинного придатка — до високорозвиненої економіки 21 століття.

Тому основне зараз — не заговорити цю проблему, а почати її нарешті вирішувати. Адже курс гривні — це лише один з інструментів управління економікою, а не джерело збагачення одних груп впливу за рахунок зубожіння інших і перерозподілу матеріальних благ без змін показників реального сектору та перспектив виходу з тотальної бідності більшості населення України.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На тренд за курсом цього тижня вплинуть наступні фактори:

1. Авансові виплати персоналу, господарська діяльність компаній і настання періоду бюджетних платежів у клієнтів.

Бізнесу треба буде розрахуватися з персоналом за авансами за першу половину листопада та закрити свої зобов'язання перед бюджетом. У частини підприємців це будуть не тільки відрахування державі за минулий місяць, але розрахунки за підсумками роботи за весь третій квартал.

Дефіцит гривні у більшості компаній простимулює, з одного боку, зростання продажу валютної виручки експортерами, а з іншого — обмежить можливості імпортерів з її купівлі. Така розстановка сил на торгах грає на користь подальшого зміцнення гривні;

2. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, інтервенції Нацбанку і ліквідність у банківській системі.

19 листопада Мінфін України проведе нове розміщення гривневих облігацій на 91 день, 315 і 679 днів. Останній аукціон відбувся 12-го листопада. Міністерство зуміло не тільки залучити 10,9 млрд гривень до бюджету (в тому числі і $305 млн у вигляді доларових ОВДП), але і за рахунок великого попиту на облігації — знизити дохідність за ним.

Цього разу чиновники будуть пропонувати тільки папери в гривні і в менших обсягах — всього за номіналом на 2,8 млрд гривень. Вони сподіваються повторити попередній успіх і продовжити знижувати дохідність таких запозичень для держави.

Інтерес іноземців до облігацій України збережеться. Ті з них, хто купить запропоновані папери — будуть заводити валюту для розрахунків за цими угодами. Це додасть пропозиції долара і євро на торгах у вівторок (день аукціону) і в середу (день розрахунків за придбаними ОВДП). У свою чергу, це зіграє на зміцнення гривні в цей період.

Але на особливі успіхи цього аукціону в частині зміцнення гривні «Мінфін» все ж не розраховує:

По-перше — зниження обсягу пропозиції облігацій не простимулює значних продажів валюти нерезидентами. Вони орієнтуються на загальну суму аукціону, яка цього разу в доларовому еквіваленті становить всього близько $115 млн.

По-друге — НБУ продовжить викуповувати з ринку весь надлишок пропозиції долара для поповнення резервів. Тим самим він скоротить тиск на курс навіть в моменти перевищення пропозиції над попитом. Використовувати регулятор для своїх інтервенцій буде Matching. Саме цінники Нацбанку при проведенні інтервенцій і будуть основним орієнтиром за курсом для учасників торгів.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах широкого коридору 41 — 59 млрд гривень. Це періодично буде впливати на можливості спекулянтів з розгойдування курсу протягом сесій міжбанку.

3. Готівковий ринок залишиться союзником для гривні цього тижня.

Особливого попиту на готівкову валюту зараз не спостерігається, а от завдяки сезону розпродажів у форматі «чорної п'ятниці» — потреба громадян в гривні для оплати товарів поступово зростає. Частина українців у цей момент при нестачі гривні оформлює споживчі кредити, а частина — здає свої валютні «заначки».

Збільшення обсягів здачі валюти в обмінники призводить до поступового зростання її пропозиції на всіх сегментах ринку, в тому числі, і через валютну позицію банків — і на міжбанку. Це позитивно відбивається на стані всього валютного ринку і також грає на користь зміцнення гривні.

«Мінфін», як і раніше, не бачить зараз особливих загроз для гривні з боку готівкового ринку.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 18-22 листопада

На міжбанку

За рахунок проведення нового аукціону з розміщення ОВДП, операцій нерезидентів з облігаціями на вторинному ринку і розрахунків бізнесу з персоналом і з бюджетом — перекоси попиту і пропозиції на валютному ринку посиляться.

Курсовий тренд на торгах буде формуватися:

  • ситуативними діями найбільших клієнтів з продажу валюти під час сплати податків;
  • розрахунками нерезидентів за куплені ОВДП на первинному і вторинному ринках;
  • цінниками інтервенцій Нацбанку щодо викупу надлишків долара на міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну», НБУ без особливого збитку для тренду за курсом зможе поповнити в ці дні резерви на суму до $115 — 150 млн. Проводити інтервенції регулятор буде через Matching.

Якщо Нацбанк «не перегне палицю» в частині обсягів викупу валюти на міжбанку, то курс безготівкового долара в період з 18 до 22 листопада буде перебувати в межах коридору 24,00-24,55 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — поступове збільшення статистики торгів за рахунок фактора проведення аукціону з розміщення ОВДП, розрахунків за ним, а також періоду бюджетних платежів у клієнтів. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $230-280 млн при укладанні до 540-630 угод;

У четвер — п'ятницю — зниження активності клієнтів за рахунок ефекту завершення бюджетного періоду у компаній і потім закінчення робочого тижня. За нашими розрахунками обсяги операцій складуть $ 180-210 млн при укладанні до 470-510 угод.

Готівковий ринок

Курси обмінників будуть орієнтуватися, в першу чергу, на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення і лише з дуже невеликою оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Обмінки продовжать працювати в режимі «з обороту» при рівні спреду в 15 -20 копійок за доларом, в межах 25-30 копійок — за євро і 0,004-0,007 гривень за рубль.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 18-22 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 24,00-24,55 гривень, а в банках 24,00-24,65 гривень.

Джерело: Мінфін

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...