Удар по кишені буде відчутним: Українцям розповіли, вартість якого пального перепишуть найбільше

На паливному ринку очікують зростання вартості бензину, дизеля та автогазу вже з 1 вересня. Причина - підвищення акцизів. За прогнозами, найбільше зростуть ціни на останній - одразу на 5 грн/л. Про це повідомив засновник компанії, яка перевозить паливно-мастильні матеріали, Дмитро Льоушкін, передають Патріоти України.

Він зазначив:

  • бензин здорожчає на 1,5 грн/л;
  • дизель – на 2 грн/л.

При цьому він наголосив: здорожчання не буде різким. І пройде у кілька етапів. "На початку вересня підвищаться ціни десь на гривню за літр бензину, дизелю, і на 3 грн – газу. Зростання не буде різким, бо ще буде старий доакцизний ресурс на заправках. А через високу конкуренцію зловживати першим підвищенням цін ніхто і остаточне підвищення ще на 50 коп. газу. Просто воно відбуватиметься двома хвилями", – йдеться у повідомленні.

Скільки коштуватиме паливо

Водночас, за даними Консалтингової групи "А-95", 22 липня бензин А-95 на українських АЗС коштує в середньому 56,65 грн/л. А крім того:

  • дизель – у середньому 52,91 грн/л;
  • автогаз – 27,36 грн/л.

Таким чином, виходячи з прогнозу Леушкіна, очікується, що незабаром бензин здорожчає до середніх 58,15 грн/л. На дизель ціни зростуть до 54,91 грн/л. На газ – до 32,36 грн/л.

Як підвищать акцизи на пальне

Нагадаємо: раніше в Україні ухвалили законодавче рішення про підвищення акцизів на всі види автомобільного палива. При цьому йдеться про альтернативну версію документа, з нижчими фінальними ставками акцизу на автогаз.

Нові акцизи почнуть діяти з 1 вересня – це перший етап. Загальне ж підвищення затягнеться до 2028 року. Ставки досягнуть:

  • на бензини – із поточних 213,5 до 359 євро за 1000 л;
  • на дизель – із поточних 139,5 до 330 євро;
  • на скраплений газ – з поточних 52 до 250 євро (у першій редакції передбачалося зростання до 277 євро, у другій – лише до 70 євро).

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...