Інфляція в Україні знижується, проте ціни на продукти харчування продовжують зростати. Найбільше на загальну тенденцію щодо продовольчих цін впливає вартість молока, м’яса та яєць. Це пов'язано зі зростанням собівартості, зменшенням поголів’я тварин і експортом такої продукції. Про це йдеться у липневому Макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України (НБУ), передають Патріоти України.
Загалом аналітики дійшли підрахували, що, як і прогнозувалося, у травні інфляція сягнула свого піку (15,9% р/р) і в червні почала знижуватися. Втім це пояснюється не зниженням фактичних цін, а високою минулорічною базою порівняння.
Але через збереження високих темпів зростання цін на продукти харчування зниження інфляції "буксує" і відстає від квітневого прогнозу НБУ. Зростання вартості сирих продуктів в травні пришвидшилося до 26,4% р/р і надалі збереглося у червні – загалом через подорожчання продукції тваринництва, а саме молока, м’яса, яєць, з таких причин:
Крім того, високими темпами зростали ціни на окремі овочі, яблука, кісточкові та ягоди, переважно через вплив несприятливих погодних умов на їхню пропозицію. Також в минулому місяці тривало подорожчання оброблених продуктів.
Раніше в НБУ прогнозували, що зростання цін має почати сповільнюватися завдяки низці чинників. А саме:
До кінця вересня в Україні на валютному ринку можна очікувати відносно стабільну ситуацію. Курси долара і євро продовжать бути досить гнучкими. Про це повідомив банкір Тарас Лєсовий у коментарі “24 каналу”, передають Патріоти України. З його слів, завд...
У серпні автопарк України поповнили 5 тис. авто з дизельними двигунами. Це на 9% менше, ніж у липні. Про це повідомляє Укравтопром, передають Патріоти України. З них: 1,1 тис. од. нових (-9%) та 3,9 тис. од. вживаних, ввезених з-за кордону (-9%). Згідн...