Удар по кишені! В Україні з вересня перерахують вартість бензину - як подорожчає через нові акцизи

В Україні з 1 вересня 2024-го зростуть акцизи на пальне, бензин та газ. Відповідний законопроєкт 11256-2 вже на підписі у президента. Подорожчання буде поетапним і триватиме впродовж чотирьох років. У вересні очікується лише перший етап, у межах якого бензин може подорожчати на 1,3 грн, дизпальне – на 1,75 грн, а автогаз на 0,16 грн, передають Патріоти України.

Про те, як та чому зміняться ціни на українських АЗС та чи можливо було відмовитись від цього рішення, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Як та коли зростатимуть ціни на пальне

Сергій Куюн, директор "Консалтингової групи А-95", у коментарі OBOZ.UA зазначив, що зараз вдалий момент для підвищення акцизів, бо ціни у світі впали. "Тому на бензин і дизпальне не очікуємо помітних змін. Виняток – газ, ціни на нього вже зростають, але він збереже свою ефективність щодо бензину", – сказав Куюн. Раніше експерт підрахував, що податок на бензин зросте всього на 1,4 грн за літр, на дизпальне – на 2 грн, а на скраплений газ – на 5 грн.

"Газ подорожчає. Але все одно залишиться дуже вигідним пальним. Зараз він дешевший за бензин на 30 грн, буде – на 27. Багато років держава допомагала споживачам скрапленого газу, надавала пільги, тепер вона потребує допомоги. А точніше, ми всі, бо ці гроші підуть на оборону всіх нас", – вважає Куюн.

В ухваленому законопроєкті є графік підвищення акцизів. Детальніше з ним можна ознайомитись за допомогою таблиці. Варто зазначити, що йдеться про акциз, який зафіксовано в євро і який платиться за 1000 літрів пального.

Щодо вартості бензину. Графік підвищення акцизів передбачає, що вже з 1 вересня за кожен літр бензину доведеться платити на 0,0291 євро більше, або на 1,3 грн за літр. Якщо зараз літр А-95 в Київській області в середньому коштує 57,22 грн, то після подорожчання ціна може скласти вже 58,3 грн. Однак Куюн впевнений, що завдяки зниженню цін на міжнародних ринках зростання акцизу можна буде компенсувати.

Якщо припустити, що курс євро залишатиметься на рівні 46 грн (що практично неможливо), подорожчання бензину може бути на рівні близько 1,3 грн за рік тільки за рахунок акцизу. Хоча насправді ця цифра може бути відчутно вищою, бо також очікується девальвація гривні. Тобто євро буде дорожчати, а разом з тим і розмір акцизу.


Щодо дизпального. З вересня вартість літра дизельного пального може зрости на 0,0381 євро. З актуальним курсом це 1,75 грн. Середня вартість ДП в Київській області становить 53,47 грн. Отже, якщо подорожчання не вдасться компенсувати за рахунок зниження цін на світових ринках, то кожен літр може коштувати вже по 55,2 грн.

Щорічно дизельне пальне, якщо курс євро зафіксується на рівні 46 грн (що неможливо), може дорожчати тільки за рахунок акцизу на 1,75 грн.

Щодо газу. Найменше подорожчає газ. Якщо зараз літр коштує 28,47 грн, то з 1 вересня він може подорожчати на 0,16 грн до 28,63 грн. Як і у випадку з дизпальним, щорічно подорожчання складатиме по 0,16 грн.

Підвищення акцизів – директива ЄС. Без цього не обійтись

Україна для вступу в ЄС має поступово збільшити розміри своїх акцизів до мінімальних. Це вимога директив 2003/96/ЄС. При цьому в більшості країн Євросоюзу вже давно розмір акцизів значно перевищує мінімальний рівень. Щоб не створити різке зростання цін, не спровокувати ажіотажний попит та зростання інфляції, є погоджений графік підняття акцизів. Цього року його мають переглянути. OBOZ.UA вже писав про відповідний законопроєкт Мінфіну.

Однак народні депутати, розглянувши урядові пропозиції, вирішили розробити власний альтернативний законопроєкт. Його авторка – голова підкомітету з питань енергетичної безпеки комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Вікторія Гриб. У пояснювальний записці вона зазначила: запропоновані Мінфіном зміни відповідають Євродирективі в частині підвищення акцизів для бензину та дизельного пального.

А ось з газом Мінфін перестарався. Якщо вимога передбачає акциз для скрапленого газу в розмірі менше 70 євро за 1000 літрів, урядовці пропонували ставку в 277 євро за тисячу літрів. Таке підвищення зробило б використання скрапленого газу економічно недоцільним.

У директиві йдеться про те, що мінімальний акциз для скрапленого газу має складати 125 євро за 1000 кілограм (орієнтовно 68 євро за 1000 літрів). "Закон підвищення ставок акцизного податку на бензин та дизель цілком відповідає положенням Директиви № 2003/96/ЄС і при цьому більш ніж у 4 рази перевищує встановлені нею показники для скрапленого газу", – зазначила Гриб.

Редакцію законопроєкту (11256-2) ухвалено ще минулого місяця. Документ підписав голова Верховної Ради і зараз він на підписі у президента. Ймовірно, якщо президент не накладе вето, вже з 1 вересня на українців чекають нові акцизні ставки.

"Затвердження проєкту акта забезпечить приведення податкового законодавства України щодо акцизного податку у відповідність до норм законодавства ЄС задля виконання Угоди про асоціацію, зокрема в частині положень Директиви № 2003/96/ЄС", – пояснила Гриб.

Підвищення акцизів за оцінками, які використано авторами законопроєкту, допоможе збільшити надходження в бюджет від реалізації пального на 1,6 млрд грн щомісячно. Це допоможе частково компенсувати дефіцит, який утворився в держбюджеті.

Скільки триватимуть відключення світла взимку: Озвучено найкраший і найгірший сценарії

вівторок, 27 серпень 2024, 6:00

Якщо температура повітря в Україні взимку знизиться до -10 °C, відключення світла можуть тривати до 8 годин на добу. Про це повідомив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк, передають Патріоти Ук...

Новий ніж у спину! Ізоляція РФ у світі посилилася - банки ще однієї сусідньої країни перестали видавати росіянам гроші

понеділок, 26 серпень 2024, 19:48

Банки Грузії перестають працювати із російською платіжною системою "Золота корона". Проблеми почалися після запровадження санкцій проти компанії-розробника, передають Патріоти України. Технічні проблеми у російських користувачів почалися 24 серпня. В у...