Удару по кишені не уникнути! Суми у платіжках злетять, але без газу не залишимося: Зеркаль розповіла, як на українців вплине "Північний потік-2"

У разі запуску російського "Північного потоку-2" та припинення транзиту до Європи через нашу країну платіжки на розподіл газу для українців можуть збільшитися. Але в жодному разі без газу Україна не залишиться, зазначають Патріоти України.

"Наразі система працює як комплекс. А насправді тримати всю систему, якщо не буде транзиту, будемо ми з вами – українські споживачі. Тобто наші платіжки на розподіл газу, якщо транзиту не буде, значно збільшаться. Або держава це повинна буде покривати власним коштом, але це все одно наш рахунок", – заявила радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль для "ТСН".

Вона також додала, що це якщо гіпотетично і може статися, то лише якщо ГТС України взагалі не працюватиме на транспортування газу до європейських країн. Але без газу держава не залишиться навіть у разі введення в експлуатацію російського газопроводу "Північний потік-2".

Наразі трубопровід проходить процес сертифікації. Закони ЄС вимагають, щоб були дотримані такі положення:

  • Оператор "Північного потоку-2" має бути повністю відокремлений і незалежний від компанії "Газпром";
  • Щоб правила доступу третьої сторони, недискримінаційні, прозорі тарифи, застосовувалися до всього трубопроводу від його кінцевої точки в Лубміні (ФРН) до вихідної точки в Усть-Лузі (РФ);
  • ГТС України має бути відкритою для використання третіми сторонами на кордоні з РФ;
  • 50% потужностей мають резервуватись для альтернативних постачальників.
Проти Північного потоку-2 виступає партія "Зелені" з Німеччини. Проєкт ще можна зупинити, але якщо тільки представники партії отримають керівні посади у МЗС. Фахівці кажуть, що це завдання, яке важко досягти, тому що в інших групах є дуже багато прихильників газопроводу.

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...