Україна готується перейти на євро? Чи "мінятимуть гроші" після відмови від прив'язки гривні до долара

Попри наміри Нацбанку відв'язати гривню від долара і почати рахувати її курс по євро, найближчим часом цього не станеться. Адже хоча це рішення і виглядає логічним, поки що прив'язка гривні до євро є не більше, ніж наміром, для реалізації якого знадобиться низка рішень. Водночас, можливість повноцінної відмови від нацвалюти поки що навіть не декларувалася, передають Патріоти України.

Так, розповіли 24 Каналу у банківському секторі, поки Україна намагається "на рівні далеких планів" максимально наблизитися до ринків ЄС. Таким чином, наголошується, "цілком логічно "прив'язати" гривню до євро" – особливо у розрізі товарних імпортно-експортних відносин.

"Однак це аж ніяк не означає, що станеться в якійсь найближчій перспективі. Це, швидше, вектор, наміри, для втілення яких знадобиться низка рішень. Адже ми ще не в ЄС і поки Україна не декларувала плани відмови від власної валюти на користь євро". (у разі вступу до ЄС)", – зазначили банкіри.

Ба більше, наголосили вони, наразі відсутня достатня кількість економічних причин на зміну "якірної валюти" – долара. Адже, попри зростання обсягу придбання євро на міжбанку до 50% від загального показника, "це лише свідчить про ситуативні орієнтири великих покупців".

"Меншою мірою на зростання придбання євро впливає його "інфляційна" стабільність, ніж у долара. Однак на готівковому ринку для переважної більшості громадян долар залишається чи не єдиним "індикатором" власної стабільності, способом накопичити заощадження", – наголосили фахівці.

Крім того, зазначили представники "Глобус Банку", існуютьй інші фактори, наявність яких не дає приводів говорити не лише про перехід України на євро, а й навіть про зниження ролі долара в її економіці. Це:

  • статус долара як панівної світової валюти, позиціям якого навряд чи щось загрожує;
  • повномасштабна війна – адже поки вона триває, "питання явно не актуальне".
  • потребує обговорення питання більш гнучкої монетарної політики, "яка не обов'язково повинна мати якусь "прив'язку".

"Ну і нарешті є певна ментальна "традиція" сприймати долар, як надійний спосіб вберегти гроші від знецінення. Тобто долар переважною кількістю громадян сприймається, як замінник "золота", чимось стабільним, надійним і коштовним", – резюмували банкіри.

Чому в Україні заговорили про "відмову" від долара

Раніше ж у самому Нацбанку зазначили: причиною можливої прив'язки гривні до євро замість долара є зростання частки валютних угод, що здійснюються в країні, саме в євровалюті.

Там наголосили: вже зараз за операціями з купівлі безготівкової валюти клієнтами частка операцій на євро впритул наблизилася до 50%. А "учасники ринку вже потребують розрахунку індикатора довідкового значення курсу гривні до євро на міжбанку станом на 12 годину".

Втім, у експертному середовищі вважають, що поки що долар є найбільш поширеною валютою для міжнародних платежів. І євро ще не зможе скласти йому конкуренцію.

Ба більше , наголошують аналітики "Мінфіну", на доларових інструментах можна більше заробляти, ніж на євро. Тому для переходу в євро як основну курсоутворювальну валюту "необхідні інші, не лише економічні, а й соціально-політичні чинники".

Водночас, зазначають експерти, прив'язка курсу гривні до євро – і, відповідно, відмова від долара – не відбудеться ні у 2024-му, ні у 2025 році. А саму заяву НБУ про "відмову" від долара слід розглядати більше як політичну – у світлі прагнення України вступити до Євросоюзу.

"Заяву Нацбанку про те, що він готовий подумати в майбутньому про прив'язку гривні до євро на фінансовому ринку назвали суто політичною, ніхто не чекає від нашого регулятора конкретних кроків у цьому напрямку чи опрацювання дорожньої мапи. Але всі розуміють, що НБУ потрібно було це сказати в межах спільної кампанії зі вступу України до Євросоюзу", – кажуть вони.

Перехід України на євро не на часі

Разом з тим, наголошується, можливості зміни обмінного курсу національної валюти мають допомагати українській економці адаптуватися до шоків та зміни фаз бізнес-циклу. І якщо гривня може виконувати це завдання, "реагуючи на зміни у балансі попиту та пропозиції на валютному ринку", то:

  • курс євро, стверджується, часто змінюється не в тому напрямі, який відповідає ситуації в українській економіці;
  • "це може призвести до накопичення макроекономічних дисбалансів, а також генерувати кризові явища та стримувати економічне зростання";

Вас може зацікавити:Автор "економічного дива" Японії та Тайваню родом з України: Вольф Ладежинський

Вас може зацікавити:"У мене все було зелене": прапороносець України на Олімпіаді відмовився від змагань у Сені і мешкає окремо від дружини

"Перехід України на євро точно не на часі. Україна має зберігати можливість своєї монетарної політики задля забезпечення нормального функціонування економіки. У принципі, у нашій країні значна частина ВВП перерозподіляється через витрати бюджету, і, відповідно, власна грошова одиниця допомагає легше створювати механізми швидкого грошового обігу", – констатується в матеріалі.

Україна готується перейти на євро? Чи "мінятимуть гроші" після відмови від прив'язки гривні до долара

понеділок, 19 серпень 2024, 18:52

Попри наміри Нацбанку відв'язати гривню від долара і почати рахувати її курс по євро, найближчим часом цього не станеться. Адже хоча це рішення і виглядає логічним, поки що прив'язка гривні до євро є не більше, ніж наміром, для реалізації якого знадоби...

Чому аномальна спека впливає на відключення світла: У ДТЕК дали пояснення

понеділок, 19 серпень 2024, 17:23

Аномальна спека суттєво впливає на рішення щодо запровадження графіків відключення світла в Україні під час війни. На це впливає відсутність т. зв. "подушки безпеки" у вигляді різних станцій, які у ході воєнних дій піддались масованим атакам РФ, переда...