"Україна може отримати від "Газпрому" за рішенням арбітражу $3 мільярди вже до кінця року", - Оржель

Розмір боргу, який зафіксовано в рішеннях Стокгольмського арбітражу, буде виплачено грошима.

Олексій Оржель. Фото: ЕРА.

НАК «Нафтогаз України» отримає від російського «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року, за умови виконання досягнутих під час перемовин домовленостей. Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, за результатами домовленостей досягнутих 20 грудня в Мінську між представниками Європейської комісії, України та Російської Федерації, передають Патріоти України.

«Важливо, що величина, яка зафіксована по Стокгольмському арбітражу, буде виплачена грошима, якщо ми всі реалізуємо відповідні позиції, пакетні, ще до Нового року. Україна, тобто безпосередньо компанія НАК «Нафтогаз України», отримає майже 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольму», - сказав він.

Довідка. «Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися у 2014 році. Росія вимагала від України 56 мільярдів доларів за відмову від принципу «бери і плати», за яким «Нафтогаз» зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися у 44 мільярди. 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі 4,63 мільярда доларів. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі, «Газпром» повинен виплатити 2,56 мільярда доларів на користь «Нафтогазу». Україна також досягла зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 млрд кубометрів до 5 млрд кубометрів.

Джерело: УНІАН

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...