Україна не зможе стати членом ЄС із "зарплатними ФОПами": Гетманцев анонсував нове податкове рішення

Оформлення співробітників ФОПами для зниження податків на зарплату може завадити Україні стати членом ЄС. Є кілька варіантів, як вирішити цю проблему. Про це в інтерв'ю "Дело" розповів голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передають Патріоти України.

"Ні для кого не секрет, що спрощена система використовується для ухилення від сплати зарплатних податків. І цю практику потрібно ліквідувати з однієї простої причини: нам необхідно обрати чи членство – в ЄС, чи милі добрі схеми ухилення від податків", – пояснив він.

Україна не зможе набути членства в Євросоюзі, маючи подібні схеми ухилення. Як каже Гетманцев, є два шляхи. Перший - розробка певних критеріїв пов'язаності, за якими можна визначити участь підприємців-фізособ у подібних схемах.

"Скажімо, коли той самий бухгалтер обслуговує відразу кілька "ФОП" з ідентичною діяльністю з надання послуг одній і тій самій юрособі або коли підприємець фактично господарську діяльність не веде, а його взаємини з компанією дуже нагадують трудові", – каже він.

Другий шлях – заборона "ФОП" третьої групи єдиного податку в принципі на роботу з юридичними особами. "Але цей варіант досить радикальний, тому я б розглядав перший, м'якший. І хочу зазначити, що ці процеси мають відбуватися з одночасним злиттям зарплатних податків (ПДФО та ЄСВ – ред.) та зменшенням ефективної ставки до 25% (на сьогодні вона складає 42% DASH ( ред.). Тобто я вважаю, що знижувати зарплатні податки доцільно при одночасної детінізації зарплат", - додав він.

"Варіантів безліч. Дискусії тривають": Як Україна може отримати і використати заморожені російські активи

понеділок, 29 квітень 2024, 9:14

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене на саміті G7. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська, передають Патріоти України. "США зробили перший важливий крок. Вони при...

Яка категорія українців може достроково вийти на пенсію і отримувати виплати - пояснення

понеділок, 29 квітень 2024, 8:52

В Україні певна категорія громадян може вийти на пенсію достроково. Перелік осіб, які мають на це право та умови призначення таких пенсій визначено статтею 115 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" Про це розповіли у Пе...