Україна опинилася в кредитних боргах через РФ: Чи спише заборгованість МВФ

Програма розширеного фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ) для України не передбачає використання механізмів для полегшення обслуговування або погашення боргу. Про це повідомила в інтерв'ю виданню "Новое время" 9 жовтня заступник директора європейського департаменту МВФ Ума Рамакрішнан, передають Патріоти України.

"Наразі наша співпраця з Україною відбувається тільки в рамках програми EFF (програма розширеного фінансування — ред). Ми не ведемо переговори про інші механізми поза цією програмою", — сказала вона.

При цьому вона зазначила, що МВФ може надавати певне послаблення з обслуговування позик бідним і вразливим країнам, якщо вони опинилися в складній ситуації. Але все залежить від того, чи є донорські гранти, які можна спрямувати на повернення цих позик.

"Наприклад, у нас є такий фонд, який називається Фонд обмеження та подолання наслідків катастроф (CCRF). Кошти фонду використовувалися під час пандемії для допомоги 29 країнам, які опинилися у важкій ситуації", — розповіла Ума Рамакрішнан.

При цьому глава місії МВФ в Україні Гевін Грей заявив, що боргова ситуація України є стійкою. Такі висновки в МВФ роблять на підставі чотирьох складових.

"Перше — це зобов'язання влади України дотримуватися виваженої фіскальної позиції. Друге — зобов'язання донорів і далі підтримувати Україну на концесійних засадах. Третє — деякі офіційні донори погодилися на те, що до кінця програми вони не вимагатимуть, щоб їм повернули борг. І четверте — зобов'язання української влади реструктуризувати зовнішній комерційний борг", — пояснив він.

За словами Грея, роль МВФ у цьому процесі обмежена позначенням і визначенням макрофінансових параметрів, дотримання яких змогло б гарантувати стійкість боргу. Але практична реалізація такого кроку лежить на плечах українського уряду.

"У випадку України ми оцінюємо стійкість боргу, аналізуючи сукупні фіскальні потреби у фінансуванні на відповідний період після завершення програми. Такі потреби є сумою обсягу бюджетного дефіциту та повернення основної суми боргу. І щоб гарантувати стійкість боргової ситуації, коли програма завершиться, такі агреговані фінансові потреби мають становити від 8 до 9% ВВП у середньому на період від 2028 до 2033 року", — сказав голова місії МВФ в Україні.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...