Україна по-братньому відхопить трохи передових спеціалістів у розвиненого світу: Куди тікають білоруські айтішники

Білорусь зіткнулася з потужною хвилею «відтоку мізків» після силового придушення протестів, що почалися в країні влітку 2020 року. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України.

Як зазначає агентство, дії білоруських силовиків вдарили по «дітищу» Лукашенка - Парку високих технологій, який є одним із провідних інноваційних IT-кластерів у Центральній і Східній Європі. З ідеєю запустити парк невизнаний глава білоруської держави виступив на початку 2000-х. Із того часу кластер сприяв появі таких успішних проектів, як World of Tanks, Viber і Maps.me.

Однак після репресивних дій влади Білорусі IT-компанії почали частково або повністю переводити штат за кордон і закривати офіси на території республіки. Серед перших була японська Rakuten, яка володіє Viber. Глава підрозділу в білоруському виробнику GPS-технологій Gurtam Олександр Кувшинов покинув Білорусь після того, як його було згадано на телебаченні через розслідування стосовно PandaDoc.

Серед країн, в які виїжджають білоруські IT-фахівці, опинилася Литва. На її території новий бізнес в сфері фінтеху зареєструвати швидше, ніж в інших європейських державах. В цілому близько 40 IT-компаній перевели приблизно 900 співробітників з Білорусі до Литви. Ще 30 фірм розглядають подібний сценарій. Серед інших країн, які претендують на білоруських фахівців, також є Україна і Польща. Як відомо, Україна пропонує білоруським компаніям податкові пільги.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...