Україна та Румунія вирішили 20-річний спір щодо дельти Дунаю

Певний час, після розвалу СРСР, румунські фарватери тішилися монополією на сполучення найбільшої ріки Європи з морем, через замулення українських проток. Суто українське гирло Бистре є важливим чинником роботи портів Вилкове, Рені, Ізмаїл

Україна та Румунія розв'язали спір щодо каналу Дунай - Чорне море

Україна та Румунія розв’язали багаторічний спір, пов’язаний з облаштуванням українською стороною глибоководного суднового ходу Дунай - Чорне море. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в Facebook у суботу, 16 грудня.

Спір стосувався зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Його вдалось остаточно залагодити на полях 9-ї Наради Сторін Конвенції Еспо в Женеві.
"Ми виконали "домашню роботу" і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проєкту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого", - зазначив міністр.

За його словами, Україна виконала вимоги щодо впливу будівництва каналу на навколишнє середовище.
Уряд України ухвалив рішення про будівництво каналу у 2003 році, що сполучить Дунай і Чорне море через гирло Бистре. Румунія виступала проти будівництва пояснюючи це тим, що такі дії загрожують довкіллю регіону
Для вирішення спору у січні 2005 року на основі Конвенції Еспо була створена Комісія із запиту для формування науково обґрунтованої думки щодо можливих наслідків транскордонних впливів під час реалізації та використання каналу Дунай - Чорне море.
Нагадаємо, напередодні країни-члени Дунайської комісії вирішили виключити зі своїх лав Росію через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю.

РФ зобов'язали вийти з організації до 29 лютого 2024 року. Якщо добровільно цього не буде зроблено, то члени комісії не визнаватимуть свої зобов'язання перед РФ за Белградською конвенцією про режим судноплавства на Дунаї. Це паралізує можливості РФ користуватись міжнародним правом судноплавства дунайськими водами, котрі Москві дістались спірним чином після розпаду СРСР.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...