Україна відсудила у китайського дорожнього підрядника півмільярда гривень через невиконану роботу

Державне агентство з відновлення та розвитку інфраструктури (колишній Укравтодор) виграв судову суперечку з китайською будівельною компанією Xinjiang Communications Construction Group Co., Ltd у справі про поганий ремонт доріг в Україні. Про це у понедфлок, 22 січня, повідомляє пресслужба Міністерства юстиції, яке представляло інтереси Держагентства у китайських судах.

Згідно із повідомленням, українська сторона отримала перемогу у трьох судових інстанціях КНР та забезпечила повернення до державного бюджету України, а також до МБРР близько 500 млн грн.

"17 січня 2024 року грошові кошти загальним розміром майже пів мільярда гривень у доларовому еквіваленті були перераховані Банком Китаю на рахунок Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України та на рахунок Міжнародного Банку Реконструкції і Розвитку. Справу закрито", - підсумувала заступниця міністра Ірина Мудра.

В жовтні 2017 року Укравтодор та китайська державна компанія Xinjiang Communications Construction Group підписали два контракти на умовах FIDIC щодо виконання ремонтних робіт з покращення безпеки руху на автодорозі М-12 (Стрий -Тернопіль - Кіровоград - Знамʼянка) та реконструкцію і капремонт автодороги М-03 (Київ - Харків - Довжанський).

Контракт щодо реконструкції автодороги М-03 було розірвано Укравтодором у грудні 2018 року, оскільки станом на дату розірвання роботи по контракту навіть не розпочалися. Згодом, у червні 2019 року Укравтодором було розірвано другий контракт щодо автодороги М-12, оскільки китайський підрядник на той момент виконав приблизно 1% робіт замість 70% і не забезпечив належного експлуатаційного утримання ділянки,в результаті чого ділянку дороги було доведено до аварійною стану.

Після цього Укравтодор направив китайському банку запити на стягнення за зазначеними гарантіями.

У серпні 2023 року Мін’юстом були отримані рішення суду міста Урумчі - у трьох справах за позовами китайської державної будівельної корпорації до Укравтодору (тепер - ДАВРІУ), винесені на користь української сторони. Але 28 серпня компанією Xinjiang Communications Construction Group було подано апеляції.

Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

четвер, 9 травень 2024, 16:47

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев. "Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відпов...

Проблеми накривають: Російський "Газпром" почав розпродавати майно після рекордного в історії збитку

четвер, 9 травень 2024, 15:30

Отримавши перший за 25 років і рекордний за всю історію збиток, російський гігант "Газпром" розпочинає розпродаж майна. У середу компанія оголосила про пошук покупців на великі об'єкти нерухомості в Москві та Підмосков'ї. Серед них - офісні будівлі на ...