Україні не вистачає ППО, щоб прикрити відремонтовані енергооб'єкти: У ДТЕК поскаржилися на ситуацію

Україна не може прикривати об'єкти енергосистеми, які вже відремонтувала, але ще ремонтує, оскільки не вистачає ракет ППО. Про це заявив виданню Kyiv Post виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, передають Патріоти України.

За його словами, нестача критично важливих ракет протиповітряної оборони перешкоджає здатності захистити критично важливу інфраструктуру України від російських ударів.

Сахарук зазначив, що на кожну ракету-перехоплювач, яку Україна має для захисту від російських ударів по енергосистемі, Росія має від п'яти до шести ракет для запуску по Україні. Якщо Росія запустить 10 ракет по будь-якій цілі в Україні, українським силам потрібно буде відповісти щонайменше 12 ракетами ППО.

Різка різниця між необхідним і фактичним співвідношенням українських засобів ППО та ракет РФ, що атакують, означає, що нестача ракет-перехоплювачів унеможливлює прикриття об'єктів енергосистеми, які Україна вже відремонтувала або ремонтує.

Водночас Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що російські удари спричинили серйозні обмеження у потужностях з виробництва електроенергії в Україні. Окупанти скористалися вразливістю української ППО під час ударів по енергосистемі впродовж цього року.

"Російські війська змогли використати нестачу сучасних західних систем ППО для максимального пошкодження енергетичних потужностей країни впродовж 2024 року", - наголошують в ISW.

Варто знати! З переказів у євро "деруть" комісію: Українцям розповіли, як платити менше

вівторок, 2 липень 2024, 7:59

Клієнтка Monobank поскаржилась, що банк зняв з неї комісію за здійснення грошового переказу в євро. При цьому чималу - 31 євро (понад 1300 грн за актуальним курсом НБУ). У самому банку визнали, що за певних умов комісія справді стягується - розповівши ...

"У серпні спливає термін...": Україна опинилася за крок до дефолту, - The Economist

вівторок, 2 липень 2024, 7:24

У серпні спливає термін боргових канікул для України за єврооблігаціями. Утримувачі єврооблігацій мають намір вимагати виплат від України і недосягнення нової угоди може загрожувати дефолтом за цими зобов’язаннями. Про це пише видання The Economist, п...