Українські пенсіонери можуть не платити за комуналку та безкоштовно отримувати паливо: Кому розраховувати

Деякі українські пенсіонери можуть отримати 100% пільгу на оплату комуналки та придбання пічного побутового палива - зокрема, зрідженого газу. Ця можливість передбачена для тих, хто проживає у сільській місцевості та працював за певними спеціальностями, передають Патріоти України.

При цьому пільга надається лише самим пенсіонерам – члени їхніх сімей права на неї не мають. Про це повідомили у Пенсійному фонді. Там зазначили, що йдеться про колишніх:

  • педагогічних працівників;
  • медичних та фармацевтичних співробітників;
  • спеціалістів із захисту рослин;
  • співробітників музеїв, бібліотек;
  • співробітників державних та комунальних закладів культури, навчальних закладів сфери культури.

"Право на пільгу в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу мають пенсіонери, які працювали за певними спеціальностями та проживають у сільській місцевості. Членам сім’ї пільговика зазначена пільга не надаєтьс", – йдеться у повідомленні.

Пільгу буде надано не всім

Втім, самого лише проживання у сільській місцевості та роботи за певною спеціальностю для отримання 100% знижки на оплату комуналки та придбання палива недостатньо. Як пояснили у Пенсійному фонді, право її отримання виникне лише у разі низького доходу претендента.

"Пільга надається, якщо середньомісячний дохід сім’ї за попередні 6 місяців, в розрахунку на одну особу, не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (в 2023 році це 3 760 грн). Пільга надається протягом 12 місяців з місяця визначення такого права", – пояснили у Фонді.

Які треба зібрати документи

  • Довідку чи записи у трудовій книжці, що свідчать про роботу у сільській місцевості за окремими спеціальностями.
  • Заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу.
  • Документи, що підтверджують проживання у сільській місцевості.

Куди звертатися

Заяву та необхідні документи потрібно подавати до Пенсійного Фонду. Зробити це можна в кілька способів:

  • особисто – через сервісні центри Фонду, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад; центри надання адміністративних послуг;
  • поштою – на адресу органу Фонду;
  • онлайн – через сайт Пенсійного фонду, мобільний застосунок Пенсійний фонд або через портал Дія.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...