Українські садівники ідуть у прорив: Експорт яблук сягнув нового рекорду

Виробництво яблук в Україні у 2019 році скоротилось на 21% за рахунок падіння урожайності через несприятливі погодні умови навесні минулого року. Експорт свіжих яблук у 2019 році на 26,5% перевищив показник 2018 року і є найбільшим за останні 5 років, зазначають Патріоти України.

Зазначається, що основними покупцями українських яблук у минулому році були Білорусь, Ірак, Туреччина, Австрія та Молдова.

Разом з тим, у 2019 році у 10 разів, порівняно з попереднім 2018 роком зріс також і імпорт свіжих яблук. Найбільше яблук Україна купувала у Польщі, яка забезпечила 99% імпорту товару.

В клубі аграрного бізнесу зазначили, що торгівельне сальдо зовнішньої торгівлі свіжими яблуками у минулому році позитивне і становить 10,5 млн. доларів. Це значить, що за останні п’ять років Україна почала більше експортувати ніж імпортувати зазначену продукцію.

Своєю чергою, разом зі збільшенням експорту яблук у 2019 році суттєво зменшилося їх виробництво. Так, у 2019 році виробництво українських яблук скоротилось на 309 тис. тон або 21% проти рекордного 2018 року і становить 1 153,4 тис. тон. Зменшення виробництва відбулось за рахунок падіння урожайності на 27,3 ц/га або 17% через несприятливі погодні умови навесні минулого року."Нарощення експортного потенціалу вітчизняних свіжих яблук відбулось за рахунок збільшення професійними господарствами потужностей для їх зберігання, зокрема сучасних фруктосховищ з регульованим газовим середовище. Ці сховища забезпечують збереження якісних показників фруктів "преміум-сегменту" протягом року. Враховуючи вищенаведене, експортоорієнтованість промислового сегменту вирощування свіжих яблук за останні 5 років зросла з 1% до 17%, і це попри скорочення валового збору фруктів сільгосппідприємствами до 311 тис. тон у минулому році", - пояснила експертка УКАБ Валентина Кропивко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за останні пів року в Україну завезли 7 тисяч тонн яблук, це у 7 разів більше ніж за попередній сезон. Від початку 2020, більшість сортів яблука на українському ринку здорожчали на 10-20%. Загалом, щороку кожен українець з'їдає по 25 кілограмів яблук. Це найбільше серед усіх фруктів.

Курс валют: поняття та особливості його формування

субота, 27 квітень 2024, 15:04

Багато людей у різних країнах користуються актуальним курсом валют, якщо їм хочеться інвестувати чи відкласти гроші, поїхати за кордон чи провести оплату за щось. Курсом є вираження ціни однієї валюти за рахунок іншої валюти. Під час проведення міжнаро...

В Україні подовжили пільгову ціну на електроенергію для населення: Стало відомо, на який термін

субота, 27 квітень 2024, 11:56

Кабінет Міністрів України подовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення до 31 травня. Попередній термін закінчується 30 квітня. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передають Патріоти України. За словами Шмига...