Українських спеціалістів чекають на роботу в Польщі - відкрили багато вакансій і беруть без іспитів

Для українців спростили процедуру працевлаштування в одній із основних галузей польської промисловості. Спеціалістів з Україні чекає робота в Польщі на підприємствах гірничого профілю, передають Патріоти України.

Якщо раніше їм треба було для цього скласти іспити і пройти додаткове навчання, то тепер українських гірників братимуть на шахти без усіх цих попередніх процедур. Причому це стосується як рядових шахтарів, так і керівників середньої ланки. Усе це стане можливим завдяки законопроекту, що містить поправки до закону про допомогу біженцям, пише ukrayina.pl, посилаючись на видання Rzeczpospolita.

Досі право на роботу в польській гірничій галузі мали тільки спеціалісти з країн Євросоюзу, а також фахівці зі Швейцарії та Європейської економічної зони, тобто Ісландії, Ліхтенштейну і Норвегії. Але тепер таку можливість отримають і спеціалісти з України. Відповідні поправки до закону вже схвалені Радою міністрів.

"Враховуючи необхідність допомоги громадянам України, а також ситуацію на ринку праці гірничодобувної галузі, доцільно забезпечити повне використання професійної кваліфікації громадян України – працівників цієї галузі, які також у зв’язку зі збройним конфліктом, який відбувається, серед іншого, і на шахтарському Донбасі, працюють або хочуть працювати в Польщі", – пишуть в обґрунтуванні зміни до закону про допомогу біженцям.

Звісно, що такі зміни викликані не лише бажанням польського уряду допомогти у працевлаштуванні українцям. У цьому випадку бажання допомогти сусідам співпало із потребами польської вугільної галузі. Керівники гірничодобувних підприємств скаржаться на брак спеціалістів у своїй галузі і зовсім не проти наймати кваліфікованих працівників з України.

Але досі українці не погоджувались на таке працевлаштування через те, що треба було проходити марудні попередні процедури. Тепер, коли ці перепони буде усунуто, українські гірники, очевидно, з'являться на польських підприємствах.

Українців також чекають на підприємствах автомобілебудування

У цій галузі найближчим часом має відкритись багато нових вакансій. Крім того, там і зараз є немало незаповнених робочих місць. Польські підприємства цієї галузі зараз відчувають великий кадровий голод.

Самі поляки їдуть на роботу в сусідні країни ЄС, де на аналогічних підприємствах більше платять. Тому в Польщі дуже розраховують на робочі руки з України. Причому в намаганні залучити й утримати нових працівників польські роботодавці також будуть змушені йти на покращення умов роботи для українців

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...