Українським біженцям перерахували зарплати в Польщі: Скільки тепер платитимуть і яку роботу пропонують

У Польщі мінімальний оклад (одна із складових зарплати) підвищили на 1 тис. грн (до 25,3 тис. грн в еквіваленті), мінімальна ставка для тих, хто працює за договором доручення, становить 210 грн за годину. За місяць, залежно від кількості робочих годин, це 42,6-53,2 тис. грн, передають Патріоти України.

Про це повідомляють у Міграційній платформі EWL. Більшість вакансій пропонують на підприємствах харчової та переробної промисловості. Йдеться про упаковку яєць, виготовлення сосисок або виробництво іншої м'ясної продукції.

Також є вакансії на підприємствах рибної переробки переважно у Поморському регіоні (Гданськ). Ближче до кордону з Німеччиною та Словаччиною українцям пропонують вакансії на підприємствах машинобудівної галузі. Це воєводства із центрами в містах Вроцлав та Катовіце.

За даними Головного статистичного управління Польщі, рівень безробіття в Польщі у травні становив 5,1%. Євростат у квітні фіксував у Польщі нарівні з Чехією найнижчий рівень безробіття в Європі – 2,7%. Так, з початку року мінімальна зарплата в Польщі зросла майже на 600 злотих.

Як знайти роботу і не стати жертвою обману

Марія Кузенко, керівниця відділу легалізації Міграційної платформи EWL, розповідає: переважно жертвами шахраїв стають українці, які вперше приїжджають на роботу до Польщі та не знають правил легалізації та працевлаштування. Серед поширених схем:

  • робота без оформлення. Якщо факт нелегального працевлаштування з'ясується, це може стати причиною для депортації.
  • обіцянки "особливих" умов. Українцям пропонують хороші умови проживання та зарплату. Однак після дають зарплату нижчу, а роботу важчу, сподіваючись, що працівник погодиться і на таке.
  • фальшиві оголошення. "Роботодавець" в інтернеті просить заповнити анкети, надати документи, а потім використовує їх для того, щоб заволодіти рахунком співробітника.

Анна Джоболда, директорка департаменту рекрутації міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal, розповідає OBOZREVATEL: у Польщі великі підприємства не беруть людей безпосередньо, вони шукають працівників через агенції праці. І це єдиний можливий легальний спосіб знайти роботу, якщо йдеться про велике підприємство.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...