Українці через війну можуть залишитись без пенсії: Кого стосується і що треба знати

Вимушені під час воєнного стану йти у відпустку за власний кошт українці втрачають страховий стаж. Відповідно, вони позбуваються бази для нарахування та сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ), а отже, проведений у такій відпустці час не враховуватиметься у "пенсійному" стажі, передають Патріоти України.

Про це розповів експерт із соціальної політики Андрій Павловський, передає "На пенсії". Він зазначив: працівник під час тривалої відпустки без збереження заробітної плати (більше місяця) менш соціально захищений. Зокрема, якщо він у цей час захворів, то допомога з тимчасової непрацездатності йому не виплачуватиметься.

"Якщо працівник написав заяву про відпустку без збереження заробітної плати на цілий місяць або більше (на час періоду воєнного стану), йому не нараховується заробітна плата. А отже, відсутня і база для нарахування та сплати ЄСВ (страхового внеску). Як наслідок, страховий стаж за відповідні неоплачувані місяці не зараховується і можна лишитись без пенсії", – йдеться в повідомленні.

До того ж наголошується: страховий стаж зараховується лише у разі сплати страхових внесків. Основною ж його відмінністю від трудового стажу є те, що наявність страхового стажу безпосередньо пов'язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

"Пенсійний" стаж можна докупити

Пенсія із солідарної системи призначається за наявності необхідного страхового стажу. А її розмір залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачено внески.

"Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали, не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі обов'язкового державного соціального страхування", – розповіли у Пенсійному фонді України.

Договір про добровільну сплату єдиного внеску можна укласти за місцем проживання, звернувшись до податкового органу з необхідним пакетом документів: заява встановленого зразка, копія трудової книжки (за наявності), витяг із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), копія документа, що посвідчує особу.

Розмір єдиного соціального внеску, що сплачується щомісяця, не може бути меншим від мінімального страхового внеску (на сьогодні – 1430 грн). Є два варіанти:

  • купити відразу весь стаж, якого бракує (тоді за кожен місяць потрібно буде заплатити 2860 грн);
  • купувати стаж поступово (кожен місяць коштуватиме 1430 грн).

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...