Українці мають право не платити за комуналку і зажадати перерахунок: Експерти назвали головні умови

В України, згідно з нормативами Кабміну, температура в утепленому приміщенні не повинна бути нижчою за 20 градусів (18 градусів для кутових кімнат). Якщо ж у квартирі холодніше, то платити за опалення по повній ціні не потрібно. Про це йдеться в постанові Кабміну №151, передають Патріоти України.

Так, за кожен градус нижче норми сума в платіжках повинна зменшуватися на 5%. Наприклад, якщо замість 20 градусів у кімнаті стабільно 16 градусів, то вартість опалення повинна бути на 20% меншою. Правда, щоб зафіксувати таке порушення, потрібно офіційно звертатися до постачальника з вимогою під протокол вимірювати температуру і встановити причину.

Варто відзначити, що якщо у вас в квартирі є одна "холодна" кімната, швидше за все, причина в розбалансування стояка. У такому випадку потрібно викликати інженера, який виправить ситуацію.

Схожі нормативи діють і для гарячого водопостачання. Температура повинна бути від 50 до 75 градусів. Якщо температура від 45 до 49 градусів, тариф повинні знизити на 10%, а якщо від 40 до 44 – на 30%. Якщо немає і 40 градусів, то платити можна за тарифом за холодну воду.

Важливо! Знизити тарифи можна на період, коли комунальна послуга не відповідала заявленим якостям.

Якщо вас не задовольняє якість якоїсь із послуг від комунальників, передусім варто письмово звернутися до постачальника й зажадати від нього провести обстеження якості послуги та провести перерахунок.

Коли ж ви отримаєте відповідь від постачальника, а переважно постачальники проблем не знаходять, необхідно звернутися в Держпродспоживслужбу, говорить глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко:

"Є спеціальний бланк, затверджені умови написання звернення. Після звернення Держпродспоживслужба повинна відреагувати. Тільки тоді створюється комісія разом з постачальником послуги, споживачем, незалежним представником, фіксується відсутність послуги або її погана якість. Після цього настає момент перерахунку. Ось це все, що я описав, простому споживачеві пройти нелегко, адже це дуже громіздкий процес".

За даними Попенка, за минулий рік у Держпродспоживслужбу по Києву звернулося лише близько 600 осіб зі скаргами на комунальні послуги. Тому експерт упевнений, до останньої інстанції доходять далеко не всі.

Джерело: Обозреватель

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...