Українці можуть достроково вийти на пенсію за віком - названо умови

Деякі українці мають право достроково вийти на пенсію за віком. Названо умови, яким мають відповідати громадяни, які претендують на виплати, передають Патріоти України.

Достроковий вихід на пенсію передбачено для українців, яких було звільнено за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку, які мають особливий статус чи страждають від певних хвороб. Перелік таких осіб зазначено у 115-й статті закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

На виплати раніше певного віку можуть розраховувати особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих чи померлих захисників та захисниць України (при досягненні жінками 50-річного віку та 55-річного – для чоловіків. При цьому у них має бути не менше 20 та 25 років страхового стажу).

Пенсії достроково отримують багатодітні матері (п'ятьох і більше дітей), матері інвалідів або тяжкохворих дітей. Ці жінки мають виховати дітей до 6-річного віку, мати не менше 15 років страхового стажу та досягти 50-річного віку.

За відсутності матері або на її вибір багатодітний батько може розраховувати на дострокову пенсію після досягнення 55-річного віку та за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Громадяни, звільнені за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку, також можуть вийти на пенсію достроково за наявності 30-річного страхового стажу для жінок та 35-річного страхового стажу для чоловіків.

Дострокова пенсія по інвалідності передбачена для:

  • хворих на гіпофізарний нанізм, диспропорційних карликів (жінки від 40 років при 15 років страхового стажу та чоловіки від 45 років, які мають 20 років стажу);
  • людей з інвалідністю по зору І групи: чоловіків – після 50 років, жінок – після 40 років за наявності 15 та 10 років страхового стажу відповідно

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...