Українці можуть отримати майже 900 грн на оплату комуналки: Що потрібно зробити

Українцям, які безкоштовно поселили у себе будинки внутрішньо переміщених осіб (ВПО, переселенців), компенсують частину витрат на комунальні послуги. В опалювальний сезон 2022-2023 сума компенсації за двох переселенців становить майже 900 грн на місяць, передають Патріоти України.

Таке право передбачає українське законодавство під час дії воєнного стану. Щоб отримувати компенсацію, потрібно відповідати кільком критеріям:

  • бути повнолітнім власником житла;
  • не мати заборгованості за комунальні послуги;
  • дати притулок у своєму житлі переселенців, не стягуючи з них плату;
  • зареєструвати в себе цих ВПО.

Для того, щоб оформити саму компенсацію, потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування або prykhystok.gov.ua. Після реєстрації щомісяця з 1 по 5 число потрібно оновлювати дані про ВПО, вказуючи їх кількість та термін проживання.

Кошти надходитимуть на рахунок власника житла до 20 числа місяця. Сума розраховується залежно від кількості зареєстрованих ВПО та тривалості їх проживання. На день за одного переселенця компенсують 14,77 грн.

Важливо: сума компенсації не зараховується як доход власника житла. Тому, якщо він уже отримував субсидію на оплату ЖКГ, його не позбавлять допомоги.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...