Українці можуть перейти на підвищені пенсії: У ПФУ розповіли, як змінити вид виплат

У Пенсійному фонді нагадали українцям, що вони можуть отримувати вищу пенсію, ніж зараз. Це можливо за умови, що громадяни мають право на кілька видів пенсійних виплат, передають Патріоти України.

У такому разі можна перейти з одного виду виплт на інший.Наприклад, якщо пенсіонер має право на отримання пенсії за віком, інвалідністю або втратою годувальника, то він може отримувати одну з них на свій розсуд. Наприклад, ту, що вище.

Відповідно до статті 10 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсіонер, який має право на різні види пенсій, отримує лише один із цих видів пенсії на його вибір.

До ПФУ звернувся мешканець Тернопільської області, який є інвалідом ІІ групи та отримує пенсію за інвалідністю, але у січні 2023 року має вийти на пенсію за віком. Його цікавить, як перейти з одного виду пенсії на інший.

"Якщо я інвалід ІІ групи безстроково, перекомісія у травні була, а 60 років — у січні 2023 року, чи буде мені автоматично призначена пенсія за віком? Або треба якось добиратися на ношах і писати ще й заяву", – запитав у ПФУ пенсіонер.

Фахівці Пенсійного фонду роз'яснили, що перехід з одного виду пенсії на інший здійснюється виключно на підставі звернення, тому для визначення необхідності переведення пенсії за інвалідністю на пенсію за віком можна зателефонувати до контакт-центру ПФУ за номерами:

  • 0-800-503-753 (безкоштовно);
  • (044) 281-08-70 (за тарифами оператора);
  • (044) 281-08-71 (за тарифами оператора).

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...