Українці можуть платити за електроенергію вдвічі менше: Що варто зробити і як заощадити

В Україні в опалювальний сезон традиційно зростають витрати електроенергії. Цього року через заплановане зниження температури теплоносія багатьом родинам доведеться "догріватись" електричними обігрівачами, передають Патріоти України.

Що буде з тарифами і як платити вдвічі менше?

Вартість електроенергії не зміниться (останнього разу тарифи переглядали минулого року). Менше платитимуть ті, хто за місяць витрачає до 250 кВт*годин. Кожна кВт*година коштуватиме лише 1,44 грн. А от у разі, якщо обсяг струму, що використовується, перевищить зазначену норму, кожна кВт*година подорожчає до 1,68 грн. Наприклад:

  • якщо використати за місяць 249 кВт*годин, доведеться заплатити 357,12 грн;
  • якщо використати 251 кВт*годину, заплатити доведеться вже 421,68 грн.

Ідеальна ситуація: якщо вам вдасться обмежити місячне споживання до 250 кВт*год. Але якщо це зробити неможливо, розгляньте варіант встановлення багатозонного лічильника. На його встановлення доведеться витратити кілька тисяч гривень, але якщо ви плануєте взимку використовувати електричне опалення (хоча б як додаткове), у вас встановлений електричний бойлер чи є електроплита, ймовірно, вам варто розглянути такий варіант.

Якими будуть тарифи із двозонним лічильником:

  • 0,5 від чинного тарифу з 23-ї до 7 ранку;
  • повний тариф із 7 ранку до 23-ї.

Припустимо, що протягом шести місяців опалювального сезону ви витрачаєте по 500 кВт*годин на місяць, а решту шість місяців – по 300 кВт*годин. За рік вам доведеться витратити на електроенергію 8064 грн. Якщо ви встановите двозонний лічильник, і вам вдасться половину всього струму витрачати в період із 23-ї до 7 ранку (електричне опалення та бойлер використовувати вночі, прати, прасувати в нічний період або вранці), щомісячні витрати знизяться до 6048 грн.

Таким чином, двозонний лічильник може дозволити взимку заощадити 2016 грн. Двозонний лічильник коштує близько 2-3 тис. грн. Тобто знадобиться більш як рік, щоб компенсувати витрати на таке придбання. Але тут важливо враховувати, що наступного року тарифи можуть підвищити, тоді термін окупності скоротиться.

Особливість опалювального сезону 2022/2023 полягає в тому, що температуру подачі теплоносія зменшать щонайменше на два градуси. Крім того, в деяких регіонах через ракетні обстріли, пошкодження тощо взимку можуть виникнути проблеми з централізованим поданням тепла. Навантаження на внутрішні мережі у багатоквартирних будинках збільшиться, і до цього потрібно готуватись.

"Якщо використати велику кількість обігрівачів і якщо поганий автомат чи жучок замість автомата, перегорить проводка", – пояснив OBOZREVATEL голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин. Тому важливо знайти електрика та попросити його обстежити проводку всередині всього багатоквартирного будинку.

Проводка в будинках розрахована приблизно на 3 кВт у кожну квартиру. Ця цифра не передбачає використання електричних обігрівачів. Якщо ж ви все одно вирішили обігрівати свою квартиру за допомогою електроприладів, робіть це під час непікових навантажень (коли більшість сусідів сплять або перебувають на роботі). Обігрівайте лише одну кімнату й лише протягом кількох годин.

Як ще заощадити

Ще один принцип економії, який доступний далеко не всім, використовувати енергоефективну техніку. Вона дорожча, але при цьому може споживати до двох разів менше електроенергії. Замінити відразу всю побутову техніку – затратно, та й задля досягнення економії недоцільно. Але якщо ви збираєтеся купити новий фен, праску, мікрохвильову піч або пральну машину, при виборі зверніть увагу, яка витрата електроенергії у техніки. Порівняйте споживання приладів різного ступеня енергоефективності.

Крім того, є базові правила використання електроприладів. Фахівці Державного агентства з питань енергоефективності радять:

  • використовувати енергоефективні лампи (краще світлодіодні LED), вимикати світло в кімнатах, де не перебувають люди;
  • у коридорі та у місцях загального користування використовувати датчики руху.

Також у Держагентстві з питань енергоефективності радять використовувати НВЧ-печі, МХ-печі та індукційні плити – вони, за оцінками експертів відомства, працюють швидко та економічно.

  • використовувати побутову техніку класу "А" та "А+". Наприклад, холодильник такого класу споживає на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж обсягу класу "В";
  • режим очікування для комп'ютера є доречним, якщо залишати його на кілька хвилин, а не на всю ніч.

Окрім того, варто вимикати пристрої, якими ніхто не користується. А ще краще – виймати взагалі штекер із розетки. Холодильник і морозильник необхідно утримувати в чистоті, без льоду та снігу, на нього не повинні потрапляти прямі сонячні промені.

Загалом варто готуватися до того, що температура взимку в квартирах буде на кілька градусів нижчою. Економно споживайте енергоресурси, не відчиняйте вікна взимку, а також запасіться теплим домашнім одягом. Якщо кожна сім'я зменшить споживання, це дозволить легше пройти опалювальний сезон усій країні.

Джерело: Обозреватель

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...