Українці не перерахували пенсію - вона через суд отримала тисячі гривень компенсації моральної шкоди

У Чернігові Деснянський районний суд зобов'язав місцевий Пенсійний фонд заплатити пенсіонерці 3 тис. грн компенсації морального збитку. Ці гроші вона має отримати за те, що чиновники фактично відмовились виконувати рішення суду та перераховувати її виплату, передають Патріоти України.

Про це йдеться в рішенні суду від 4 січня 2024-го. Як йдеться в матеріалах справи, жінка працювала в Територіальному медичному об'єднанні Міністерства внутрішніх справ. Вона військова пенсіонерка, тому розмір її пенсії мали індексувати з урахуванням зростання заробітків на тій спеціальності, яку вона займала. Але Пенсійний фонд цього не робив.

Жінка в суді зобов'язала провести перерахунок за період з 01.12.2019 по 01.10.2021 років. За цей період вона мала отримати доплату в розмірі 195 022 грн. Однак Пенсійний фонд цей перерахунок не зробив.

Пенсіонерка ще раз звернулась в суд: цього разу для отримання компенсації моральних збитків, які вона зазнала через відмову перерахувати її пенсію. В суді вона просила заплатити їй 15 тис. грн, але суд вирішив назначити компенсацію в розмірі 3 тис. грн.

Станом на літо минулого року Пенсійний фонд програв пенсіонерам суди на більше 50 млрд грн. Але коштів в бюджеті для того, щоб виплатити ці суми, немає. В результаті українці виграють суди, отримують право перерахунку, але все одно залишаються без коштів.

Крім самого рішення про стягнення з Пенсійного фонду коштів, також можна отримати компенсацію у випадку, якщо повернення затримують. Але на виплату таких компенсацій в бюджеті ПФУ грошей також немає.

Треба готуватись: Експерти розповіли, що буде з відключенням електроенергії взимку

субота, 7 вересень 2024, 23:35

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит, передають Патріоти України. Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адв...

Українцям, які виконали однакові умови, платять різні пенсії: У чому причина і що відбувається

субота, 7 вересень 2024, 22:22

В Україні діюча пенсійна система призводить до швидкого застарівання пенсій. В результаті українці, що виконали однакові умови (наприклад, мали однакові зарплати і стаж), але вийшли на заслужений відпочинок в різний час, мають різні виплати, передають...