Українці нестимуть у банки менше грошей: Ось на яку дохідність депозитів розраховувати восени

На початку осені в Україні може скоротитися частка нових банківських вкладів у гривні, а ставки за депозитами суттєво не зміняться і залишаться на рівні до 13% річних. При цьому чиста дохідність за вкладами до кінця року залишиться на рівні 5-6% на рік.

Такий прогноз озвучили OBOZ.UA учасники банківського ринку. За їхніми підрахунками, середні ставки за вкладами у вересні становитимуть:

  • терміном від 3 міс. до 6 міс. – 10% річних;
  • від 9 міс. до 12 міс. – 11-12% річних;
  • від 1 до 2,5 років – у середньому до 12-13% річних.

При цьому у вересні може тривати перехідний період – українці пристосовуватимуться до нових економічних реалій, зокрема, інфляції в межах 5-7%. "Звідси можлива поведінкова інерційність і, як наслідок, зростання кількості нових вкладників становитиме лише 1%", – розповів директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв.

Водночас, як стверджує фахівець, середня дохідність валютних депозитів залишиться постійною: середні ставки за вкладами у доларах не перевищать 1,5% річних, а євро – 1,3% річних. Це означає, що гривневі вклади залишаться вигіднішими.

"Чистий прибуток за найкоротшими гривневими депозитами (від 3 міс. до 6 міс.) майже втричі перевищить дохід від валютних вкладів. Це значно посилює зацікавленість громадян саме у гривневих вкладах", – упевнений банкір.

При цьому Замотаєв не вважає, що існує ризик масового відтоку грошей із гривневих депозитів. За даними банкіра, на середину серпня співвідношення гривневих та валютних вкладів складає 80% проти 20%. Тобто, як наголосив експерт, гривневі вклади домінують, і навряд чи в найближчі 3-4 місяці це суттєво зміниться.

Він, втім, не відкидає, що у вересні-жовтні частка гривневих вкладів може скоротитися на 3-5% порівняно із серпнем. За його словами, головних причин може бути дві:

Вас може зацікавити:На Київщині почали знаходити уламки збитих російських ракет. Фото і подробиці

Вас може зацікавити:За два роки армія Путіна буде в Києві? Ізраїльський експерт Шарп пояснив, що не так із цим прогнозом

  • планове завершення строків вкладів та незначна кількість нових вкладників, що утворює негативний баланс;
  • природні побоювання громадян щодо майбутнього гривні на тлі більш відчутного впливу інфляції.

Скільки триватимуть відключення світла взимку: Озвучено найкраший і найгірший сценарії

вівторок, 27 серпень 2024, 6:00

Якщо температура повітря в Україні взимку знизиться до -10 °C, відключення світла можуть тривати до 8 годин на добу. Про це повідомив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк, передають Патріоти Ук...

Новий ніж у спину! Ізоляція РФ у світі посилилася - банки ще однієї сусідньої країни перестали видавати росіянам гроші

понеділок, 26 серпень 2024, 19:48

Банки Грузії перестають працювати із російською платіжною системою "Золота корона". Проблеми почалися після запровадження санкцій проти компанії-розробника, передають Патріоти України. Технічні проблеми у російських користувачів почалися 24 серпня. В у...