Українці обмінюють заначки: Експерти розповіли, чому долар перестав рости

Банкіри знову заговорили про курсовий відкат, ближче до 25,0 грн / $.

Банкіри переосмислили ситуацію на валютному ринку, і трохи опустили курс долара, передають Патріоти України.

25 жовтня міжбанк закрився зниженням на 1 копійку - в рамках 25,08-25,11 грн / $. Середні готівкові ціни не змінилися, залишилися в діапазоні 25,15-25,25 грн / $ на продажу і 24,85-24,90 грн / $. Хоча певні спроби їх підняти спостерігалися, однак не вдалися.

Валютний день в принципі починався в спекулятивному тоні. Безготівкові торги стартували на рівні 25,20-25,23 грн / $. "Ці котирування відображали побоювання ринку щодо скорочення валютних продажів з боку іноземців: на тлі очікувань щодо зниження інтересу до держоблігацій після зменшення облікової ставки Нацбанку. А також на тлі стриманої пропозиції з боку експортерів, які отримують відшкодування з ПДВ. Ну і, звичайно ж, зростаючого попиту на валюту з боку енергоімпортеров і рітейлерів", - пояснив ситуацію директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Спекулянти чекали високого попиту на долар на тлі скромної пропозиції. Тому і піднімали курс долара. Однак його не виявилося. Валюту купували дуже скромно: загальний обсяг торгів склав лише $ 80 млн.
"При цьому банкіри відчули серйозні продажі долара з боку населення. Ймовірно, люди не дотягують до зарплати, тому і обмінюють свої валютні заначки. Сьогодні вони робили це активно, а банки скуповували долари по 24,90 грн / $. І швидко зметикували, що при скромному попиті з боку бізнесу, валютний курс вище не піде. Попит невеликий, а пропозиція буде підростати за рахунок готівки. Тому саме банки стали в п'ятницю головними продавцями долара на міжбанк. Позбавлялися від довгої позиції і продавали коротку (тобто конвертували не тільки свій особистий долар, але і клієнтський)", - пояснив зміну настроїв фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
За його словами, банкіри знову заговорили про курсовий відкат, ближче до 25,0 грн / $. Нацбанк вирішив не розгойдувати ринок, і на міжбанк сьогодні не виходив: хоча раніше обіцяв щодня купувати по $ 30 млн при стабільній валютній пропозиції.

У понеділок, 28 жовтня, безготівковому ринку пророкують відкриття в широкому діапазоні - в рамках 25,10-25,20 грн / $. Після чого фінансисти стежитимуть за валютними продажами на готівковому ринку, а також за настроями іноземців. Збираються оцінювати можливі валютні надходження під розміщення 3-річних держоблігацій Мінфіну. Якщо на них буде попит, то гривня може зміцнюватися до 25,08 грн / $ і нижче.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...