Українці втратять частину пенсії через низьку зарплату під час війни: У ПФУ порадили, як вчинити

Через війну багатьом українцям зменшили зарплату, а також не завжди зароблене виплачують вчасно. Звісно, що і ЄСВ, який відраховують на майбутню пенсію, також став нижчим, передають Патріоти України

Отже й розрахункова пенсія буде меншою через падіння заробітків. Але цій проблемі можна зарадити. Як вчинити, щоб не втратити частину своєї пенсії, розповіли в Пенсійному фонді України.

При розрахунку пенсії береться до уваги вся зарплата, про яку є відомості в електронному реєстрі застрахованих осіб. Чим вона вища, тим вища буде й пенсія. Однак із початком повномасштабної війни багато українців втратили довоєнну роботу. А на новій їм не платять стільки, як на колишній. Крім того, багатьом просто знизили зарплату через те, що підприємство не має фінансової стабільності. Звісно, що таке зменшення зарплат не кращим чином відіб'ється на майбутній пенсії.

Але держава знайшла вихід для таких громадян. Їм можуть виключити період із низькою зарплатою з розрахунку пенсії. Водночас, відпрацьований страховий стаж враховуватимуть повністю. В такому випадку їхня розрахункова пенсія буде вищою. Відповідні зміни внесені до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

Законом визначено, за які періоди роботи можна виключити зарплату із розрахунку пенсії

  1. Із розрахунків можна вилучити всю зарплату, отриману під час дії воєнного стану та ще упродовж трьох місяців після його скасування.
  2. Крім того, можна виключити з розрахунків також період "ковідного" карантину: з березня 2020 року до його завершення і ще півроку після його завершення.
  3. Громадяни також можуть на власний розсуд виключити з розрахунків зарплату за будь-який календарний період тривалістю 60 місяців поспіль. Але це виключення не повинно становити понад 10% від загальної тривалості страхового стажу.

В усіх цих випадках для виключення небажаного періоду при обчисленні пенсії треба звернутися із заявою до ПФУ.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...