Українці вибирають Німеччину, а не Польщу: На проблему Польщі звертає увагу Bloomberg

Українські працівники, серед іншого, їдуть до Чехії, а останнім часом дедалі частіше до Німеччини, яка приваблює їх ставками, у кілька разів вищими, ніж у Польщі. Чим це загрожує економіці Польщі.


Відсутність українських працівників вплине на економічне зростання Польщі, - попереджає агентство з працевлаштування Personnel Service. Попит на працівників з-за східного кордону є найвищим за останні роки. Тим часом кількість працівників удвічі менша, ніж до пандемії, передають Патріоти України.

На проблему Польщі звертає увагу «Bloomberg», посилаючись на повідомлення агентства Personnel Service. «Боротьба за клієнтів в агентствах з працевлаштування переросла у боротьбу за кандидата, тому що за останього, безумовно, складніше», - читаємо.

Personnel Service вказує на певне розходження у статистиці. З одного боку, у першій половині 2021 року, до обліку бюро з питань праці було внесено 998 тис. трудових заяв на працевлаштування працівників з-за східного кордону. Це не лише на 63 відсотки більше, ніж торік, але також на 18 відсотків більше, ніж у 2019 році. (Майже кожна четверта компанія в Польщі має намір вербувати українців, згідно з «Барометром польського ринку праці»).

Однак, хоч кількість декларацій про працевлаштування зростає, але в реальному вираженні на польському ринку праці українців менше, ніж до пандемії.
За даними агентства Personnel Service, до спалаху COVID-19 було підраховано, що до 2 мільйонів працівників з України могли залишитися в Польщі. Деякі з них працювали над Віслою нелегально. Зараз ця цифра коливається приблизно на межі 1 млн.

«Українські працівники, серед іншого, їдуть до Чехії, а останнім часом дедалі частіше до Німеччини, яка приваблює їх ставками, у кілька разів вищими, ніж у Польщі. Наразі мінімальна заробітна плата в Польщі становить 2,8 тис. злотих брутто. В Україні ставка становить 6 тис. грн., тобто приблизно 883 злотих на місяць. Це втричі менше. У Німеччині, тим часом, з 1 липня цього року мінімальна заробітна плата становить 1536 євро брутто, тобто в перерахунку 7 041 злотих»,- повідомляє Personnel Service.

«Я думаю, що ми можемо говорити про тисячі українців, які формально залишаються у нашій країні, а фактично працюють за Одером, працевлаштовуючись нелегально у німецьких фермерів та підприємців. Це набагато простіше, оскільки дефіцит працівників, на який скаржиться дедалі більше роботодавців у Німеччині, змушує владу закривати очі на нелегальних іммігрантів з-за кордону. Це велика загроза для нас», - наголошує Кшиштоф Інглот з Personnel Service.

Компанія Personnel Service попереджає, що відсутність реакції польської сторони може вплинути на уповільнення економіки над Віслою.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...