Українці залишаться без помідорів? Стало відомо, коли буде дефіцит та що станеться з ціною

Туреччина обмежила постачання помідорів в Україну, внаслідок чого в нашій країні може виникнути дефіцит овоча та збільшитися його ціна. При цьому нехватка навряд виникне в найближчий час, а вартість, ймовірно, не підскоче одразу ж і значно. Країна, яка може замінити основного постачальника, - Польща, передають Патріоти України.

Про це розповів OBOZREVATEL економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. За його словами, на ціну помідорів будуть впливати безліч факторів.

"У нас більше четвертої частини ринку – була Туреччина. Що буде далі достатньо важко зараз передбачити. Коли ми говоримо про українські парникові овочі, зокрема, помідори, то треба розуміти, що якщо буде своєчасно подаватися електроенергія і в якій ціні вона буде, збільшиться тариф чи не збільшиться – від цього залежить, скільки коштуватимуть помідори й наскільки це буде конкурентноздатно", – зазначає експерт.

Питання ще й стосується попиту, підкреслив Пендзин. Якщо значно підніметься вартість, то люди перестануть купувати томати. Відповідно, це відзначиться на ціні.

"Я б не був настільки зараз впевнений, що ось із завтрашнього дня помідори зростуть в ціні. Та не підуть вони так, але абсолютно чітко треба розуміти, що ми будемо робити орієнтацію на імпорт. У нас основні парникові господарства в Україні були в Запорізькій області (12-13%) та на Херсонщині (14%). Просто треба розуміти, що там не так все просто буде, бо навіть якщо буде швидка деокупація, там будуть безпекові питання дуже серйозні, там все знищене", – додає фахівець.

Польща замінить Туреччину?

Країна, що може постачати в Україну великі обсяги замість Туреччини – Польща. При цьому терміни домовленості щодо імпорту будуть невеликі, оскільки помідори наразі вже йдуть в країну, але чи зможе держава-сусідка чи якась інші європейська країна замінити Туреччину – залежатиме від запропонованої ціни.

"Європейський ринок дуже ємний і там немає проблем на сьогоднішній момент, наприклад, у поляків, словаків, угорців та ін. Все це є, все це їде. Але питання ж не в цьому, а питання в ціні. Якщо буде нормальнао ціна – буде все добре", – підсумував Пендзин.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...