Українці залишаться без шампанського на свята? Винороби дали відповідь

Американські фахівці попередили, що весь світ на період зимових свят може зіткнутися з дефіцитом вина та шампанського. Водночас, як кажуть у корпорації "Укрвинпром", українцям це ніяк не загрожує. З урахуванням зростання імпорту вина та зменшення споживання напою в Україні може виникнути навіть переважання пропозиції над попитом, передають Патріоти України.

"Можливо, в США, країні, яка перебуває в тісних товарних відносинах із Китаєм, і існує небезпека появи ризиків, пов'язаних з постачанням китайської тари, проте українцям ці заокеанські прогнози навряд чи варто враховувати", – заявив гендиректор "Укрвинпрому" Володимир Кучеренко. Про це він написав у колонці для видання "Економічна правда".

Він зазначив, що у країні з'являється дедалі більше виноробної продукції з-за кордону. За підрахунками фахівців, імпорт вже досяг 80% і продовжуватиме зростати.


"Для відновлення балансу на ринку вина вжитих державою заходів недостатньо. Українські винороби досі наодинці з нищівними факторами, нівелювати які самостійно, без державної підтримки неможливо", – зазначив Кучеренко.

Крім того, в Україні зросли ціни на сир, але продукт продовжуватиме дорожчати у листопаді-грудні. Ключова причина – нестача молока та збільшення його ціни. Порівняно з тією ж Польщею, Білоруссю чи Росією, де молоко коштує набагато дешевше, в Україні ціни на сири значно вищі.

Причому імпортна продукція в Україні коштує дешевше, ніж вітчизняна. Скажімо, собівартість імпортного сиру "ементаль" – приблизно по 155 грн/кг, а "російський" з нашої країни навіть від маловідомих виробників у великому опті пропонують дистриб'ютори не дешевше ніж за 175 грн/кг.

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...