Українці зобов'язані сплатити податки за свої квартири, якими давно володіють: Що треба знати

Українці, які володіють нерухомістю великої площі, до 1 липня мали отримати квитанції для сплати податків на нерухомість. Платити повинні тільки ті, хто має житло площею понад 60 квадратів (квартира) і більш ніж 120 квадратів (будинок). Заплатити потрібно протягом 60 днів, передають Патріоти України.

Розмір податку залежить від площі нерухомості, а також від мінімальної зарплати, пояснюють у Державній податковій службі. Податок поповнює місцеві бюджети, тому місцева влада обирає ставку податку. Податковий кодекс має обмеження: розмір податку не може бути більшим за 1,5% мінімальної зарплати за кожен "зайвий" квадратний метр площі.

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, тобто 6700 гривень (максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100,5 грн. (6700× %).

Платити треба тим, хто має житло, площа якого перевищує норму. І оплачується лише за квадрати, що її перевищують. Так, норма для квартири становить 60 кв. м, а для дому – 120 кв. м. Про це йдеться у повідомленні Державної податкової служби.

Рахується загальна площа житла, а не житлова. Є ще один аспект. Якщо квартира поділена між кількома власниками (наприклад, членами сім'ї), норма для кожного застосовується окремо. Наприклад, якщо площа квартири становить 100 квадратів, але вона в рівних частинах належить чоловікові та дружині, податок платити не потрібно (за норми 60 кв. м на власника кожному належить лише по 50 кв. м).

Якщо прострочити сплату терміном до 30 днів, то до суми податку буде додано штраф у розмірі 10% від нарахованої суми податку. Якщо оплата податку прострочена більш як на 30 днів, штраф складатиме вже 20%.

Світла буде більше! З ремонту вивели ще один атомний блок

середа, 24 липень 2024, 11:22

Енергетики вивели з ремонту ще один енергоблок АЕС, що збільшить наявну електроенергію в системі. Про це повідомляє пресслужба Міненерго, передають Патріоти України. "На одній з АЕС після планового ремонту, завершеного раніше строку, до енергосистеми п...

"Розраховуйте на себе": У ДТЕК дали пораду українцям, як підготуватися до зими

середа, 24 липень 2024, 10:54

Українці мають забезпечити себе необхідним обладнанням на випадок тривалих відключень електроенергії. Про це напередодні заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук на форумі "Майбутнє української енергетики. Діалоги з NV", передають Патріоти Україн...