Українцям дозволили повертати прострочені кредити після війни: Хто може скористатися таким послабленням і що треба знати

Від початку повномасштабного вторгнення РФ українцям довелося пристосовуватися до нових реалій. Зміни торкнулися як життєвого устрою простих громадян, так і фінансової сфери країни. Наприклад, багатьом українцям дозволили повертати банкам прострочені кредити після війни.Про нові правила, пов'язані з поверненням кредитів, пише видання progroshi з посиланням на адвоката Володимира Піпка, передають Патріоти України.

З початком війни та в ході військових дій багато українців були мобілізовані на службу до лав ЗСУ і зараз звільняють окуповані території. Військовослужбовцям необхідно бути максимально зосередженими на виконанні поставлених завдань. Вони не повинні відволікатися на сторонні дратівливі чинники. Наприклад, такі, як прострочений кредит. Тому депутати внесли зміни до Закону України "Про споживче кредитування".

Наразі фінансовим установам та колекторським компаніям заборонено стягувати борги з військовослужбовців певних категорій у разі простроченої заборгованості.

До категорії громадян, захищених від фінансових стягнень, увійшли:

  • військовослужбовці, які проходять службу на території України;
  • військовослужбовці, які отримали групу інвалідності внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби;
  • члени сімей військових, що померли, загинули або вважаються зниклими безвісти;
  • громадяни, які перебувають у полоні;
  • громадяни, які зникли безвісти.

Також фінустановам заборонено отримувати доступ до документів, в яких зазначено місцезнаходження військовослужбовця та підрозділ, у якому він служить.

"Звичайно, все вищезазначене не означає, що борги зовсім не потрібно буде платити. Йдеться про те, щоб військовослужбовці могли їх сплатити, коли умови будуть спокійнішими", – каже Володимир Піпко.

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...

В Україні будуть призначати пенсію за новими правилами: Що змінили в законі

неділя, 5 травень 2024, 9:14

В Україні ухвалили новий закон, який дозволить зараховувати при розрахунку пенсії стаж, набутий в інших країнах. Зокрема, враховуватиметься страховий стаж, набутий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечен...