Українцям готують неприємний сюрприз із субсидіями: Хто втратить знижку

Для отримання права на субсидію в новому опалювальному сезоні українці повинні до 15 жовтня подати заяву на отримання допомоги від держави. Тепер замість одного "Ощадбанку" громадяни можуть вибрати зручну для них фінустанову (з 38 запропонованих), звернутися в банк, відкрити рахунок і написати заяву для нарахування коштів у відповідний банк, передають Патріоти України.

Українці можуть сплачувати за спожиті послуги по комуналці з урахуванням суми субсидії. Однак у випадку, якщо в одержувача пільги борг по оплаті на суму понад 340 грн, то виплачувати субсидії готівкою вже не будуть.

Одержувачів пільг очікує неприємний сюрприз - в новому опалювальному сезоні будуть скорочені нормативи на витрата газу: держава компенсуватиме тільки 4 кубометри газу на опалення замість 4,5, як раніше.

За словами експерта з питань ЖКГ Андрія Нікончука, з початком опалювального сезону заборгованість напевно буде збільшуватися.

"Ми побачимо, як швидко вона буде накопичуватися, зокрема внаслідок платежів за опалення і гаряче водопостачання", - прогнозує він. У той же час потрібно враховувати скорочення числа отримувачів субсидій - до держбюджету 2020 заклали на 8 млрд грн менше.

"Українці стали отримувати більше. Реальна заробітна плата зросла, пенсія збільшується. Для когось вони значні, для когось ні", – говорить директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Тим часом, у парламенті готують до другого читання законопроект "Про верифікацію і моніторинг державних виплат", згідно з яким частина одержувачів субсидій можуть бути позбавлені допомоги.

Так, згідно із законопроектом, в Україні буде запущена багатоступінчаста система перевірки даних різних реєстрів і баз даних з інформацією про одержувачів субсидій.

Проводити будуть, зокрема: превентивну перевірку (під час подачі документів), поточну (під час виплат) і ретроспективну (після закінчення виплат допомоги). Останні дві перевірки запустять через місяць після того, як закон отримає силу.

У Міністерстві соціальної політики закликали субсидіантів уважніше ставитися до заповнення декларацій і не "забувати" вказувати додаткових доходів сім'ї.

"Слід ретельно задекларувати види і суми доходів, інформація про яких відсутня в Держреєстрі фізичних осіб - платників податків та Держреєстрі соціального страхування. Це може бути дохід від здачі майна в оренду, доходи від реалізації власної продукції, майно, недекларовані доходи, отримані під час роботи за договором цивільно-правового характеру, або стипендії, які отримують студенти - члени сім'ї одержувача субсидії, інші надходження (в тому числі - зарубіжні переклади). Як показує практика - саме ці доходи найчастіше якраз і "забувають" вказати в декларації неуважні одержувачі", - відзначають в Мінсоцполітики.

Також в міністерстві закликають поінформувати орган, який призначав субсидію, якщо: змінився склад сім'ї; змінився набір житлово-комунальних послуг; в сім'ї з'явилося авто з датою випуску до 5 років; було куплено майно або оплачені послуги дорожче 50 тисяч грн. Попередньо проект готують до прийняття 15-18 жовтня.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...